• 21/08/2013

Leveroperatie uitgevoerd met tablet

Het Duitse Fraunhofer heeft een applicatie ontwikkelt die chirurgen bijstaat tijdens een leveroperatie.

Trefwoorden: #Asklepios Klinik Barmbek, #Fraunhofer, #Prof. Dr. Karl Oldhafer

Lees verder

Techniek

( Foto: Fraunhofer MEVIS Bremen )

ENGINEERINGNET -- Tot nu toe moesten de chirurgen tijdens een leveroperatie steeds onthouden waar er belangrijke bloedvaten liepen en waar de tumors zich bevonden ten einde de patiënt te kunnen opereren.

Fraunhofer Mevis in Bremen heeft een tablet applicatie ontwikkelt die de chirurgen bijstaat tijdens de operatie. De applicatie maakt het mogelijk dat de lever tijdens de operatie gefilmd wordt en tegelijkertijd gevisualiseerd wordt in 3D.

Dit maakt de kans op slagen significant groter omdat de chirurg bij een grotere precieze kan inschatten waar alle bloedvaten lopen en is de kans op bloedverlies tijdens de operatie kleiner. Er loopt ongeveer 1,5 liter bloed door de lever.

Hierdoor is het zeer belangrijk te weten waar de insnijding van het orgaan moet gebeuren tijdens de operatie. De nieuwe applicatie werd reeds met succes getest in het "Asklepios Klinik Barmbek" te Hamburg.

Door de nieuwe applicatie kan men virtueel in het orgaan kijken. Zo kan men toekomstgericht de applicatie ook gebruiken bij de operatie van andere organen, zoals bijvoorbeeld de pancreas. dixit: Prof. Dr. Karl Oldhafer, Hoofd van de dienst chirurgie in de "Asklepios Klinik Barmbek" te Hamburg.


(LVD)