• 28/08/2013

Eerste gemeenschappelijke dataplatform voor Olympische Spelen in de maak

ASOIF – de Association of Summer Olympic International Federations – laat standaard IT-platform ontwikkelen om wedstrijdresultaten en biografische gegevens van atleten te verzamelen.

Trefwoorden: #ASOIF, #atos, #olympische spelen, #olympische zomerspelen, #zomerspelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Adidas )

ENGINEERINGNET -- De Association of Summer Olympic International Federations heeft een partner aangeduid met de opdracht een IT-omgeving op potent te zetten voor alle aangesloten federaties die sportevenementen richten. Daar behoren ook de Olympische Zomerspelen toe.

Op dit ogenblik werken die federaties met eigen databases en eigen dataformaten, maar de ASOIF wil alle gegevens verzamelen en beschikbaar stellen aan zijn eigen leden en – vooral – de media. Dat er één gemeenschappelijk dataformaat nodig is om alle individuele gegevensbestanden onderling te stroomlijnen, ligt voor de hand.

Het is - eigenaardig genoeg, gezien de commerciële belangen - voor het eerst dat zo'n wereldwijd dataplatform voor sportevenementen wordt ontwikkeld. Het systeem gaat ISIS heten, wat staat voor Internationaal Sport Informatie Systeem. In de ISIS-gegevensbestanden zullen onder meer alle wedstrijdresultaten en biografische gegevens van atleten ondergebracht worden.

ASOIF in een officiële mededeling: 'Een gemeenschappelijk dataplatform waarborgt het leveren van accurate officiële data van hoge kwaliteit die aan de bron zijn gevalideerd'.

'Het platform maakt het daarnaast mogelijk dat deze gegevens worden ontsloten via een ‘universeel’ protocol voor de uitwisseling van data tussen organisatoren van sportevenementen en andere eindgebruikers, waaronder de media en omroepen'.

Als overkoepelende instantie neemt de federatie de kosten niet op zich, maar schuift ze door naar de lidorganisaties, de individuele International Summer Olympic International Federations: 'Elke sportfederatie moet de eigen data-informatiesystemen verbeteren en is zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van IT-systemen die uitwisselbaar zijn met ISIS'.

Het contract in kwestie is toegekend aan Atos, een internationale IT-dienstverlener met een jaaromzet van 8,8 miljard euro, voor een niet nader genoemd bedrag.


(Bert Belmans)