• 03/09/2013

Nokia ruilt vergane glorie om voor groeiverhaal van apps in auto's

Nokia verkoopt telefoondivisie aan Microsoft. De Finnen ruilen vergane glorie in mobiele markt om voor prille technologie van apps in auto's. In de hoop nogmaals een pioniersrol te spelen.

Trefwoorden: #here, #ict, #microsoft, #navigatie, #nokia, #overname

Lees verder

Columns

( Foto: Nokia )

ENGINEERINGNET – Een donderslag bij heldere hemel kan het niet genoemd worden. De geruchtenmolen draaide al een tijdje op volle toeren en twee jaren geleden gingen beide bedrijven al samenwerken om een vuist te maken tegen het overgewicht van Apple en Samsung op de smartphonemarkt. Maar Nokia slaagde er maar niet in zijn om zijn relancestrategie te vertalen naar harde verkoopcijfers.

De kogel is nu door de kerk: Nokia kiest voor een jonge, veelbelovende technologie en verkoopt het grootste deel van zijn mobiele afdeling – de 'Devices & Services'-afdeling - aan Microsoft. Deze laatste ziet daardoor zijn personeelsbestand in één klap aangroeien met 32.000 mensen, waarvan 4.700 in Finland. Bij het nieuwe Nokia blijven er nog 24.000 aan de slag.

Nieuwe Nokia helft kleiner
Met de verkoop doen de Finnen ongeveer de helft van hun bedrijf van de hand, althans qua zakencijfer. De verkochte activiteiten waren in 2012 goed van een kleine 15 miljard euro. Daar plaatsen de Amerikanen een overnamebedrag van 3,79 miljard euro tegenover voor de 'Devices & Services'-afdeling en 1,65 miljard voor een patentregeling. Al alles goed gaat, moet de verkoop begin 2014 rond zijn.

In de deal is vastgelegd dat Nokia in een eerste fase aan Microsoft 10 jaar lang een niet-exclusieve licentie verleend voor zijn patenten, met een optie om dit op termijn 'eeuwigdurend' te maken. De patenten zelf blijven eigendom van Nokia.

Van vergane glorie naar nieuw groeiverhaal
Bijna terloops vermelden de Finnen in het officiële persbericht dat ze Microsoft een vierjarige licentie verkocht (!) hebben voor hun HERE- autonavigatieplatform. Die technologie blijkt nochtans een cruciale rol te spelen in de nieuwe toekomststrategie van het Nokia.

De huidige HERE-technologie staat voor autonavigatie en bijhorende diensten, maar dat is slechts de eerste stap. Op termijn willen de Finnen autobestuurders een brede waaier aan apps aanbieden die hun data van het internet plukken. Apps zoals we die nu al kennen van onze smartphones en tablets, en die net zo goed op die mobiele toestellen als op het autonavigatiesysteem kunt laten draaien.

Want éénmaal de auto met het internet verbonden is – the 'connected car' - zijn de mogelijkheden zo goed als eindeloos. Dat kan in de toekomst gaan van het reserveren van een hotelkamer vanuit de auto, tot de wagen op zijn eentje een eind te laten rijden. Om entertainment en Facebook voor de kids op de achterbank niet te vergeten, of je wagen naar de plaats te sturen waar de auto van een vriend een minuutje geleden is gesignaleerd.

De meeste experts zijn het er over eens dat dit type technologie het komende decennium een explosieve groei zal kennen.

Nokia wil dus vergane glorie omruilen voor een veelbelovend groeiverhaal. Ongetwijfeld in de hoop de pioniersrol die het speelde in de markt van de mobiele telefonie te kunnen herhalen.

De kans dat hen lukt, is niet bovendien niet utopisch. De technologie is pril, de experts positief en – belangrijk – de weg naar marktdominantie ligt nog volledig op. Voor de Finnen moet intelligente HERE-technologie en de cloud daarbij een centrale rol spelen.

De uitspraak van het Nokia-management spreekt in dat verband alvast boekdelen: 'de kasstroom die de HERE-licentie aan Microsoft zal genereren, kan in hoge mate de inkomsten van de verkochte Devices & Services-afdeling compenseren'.

Ook veelzeggend: amper een week geleden - een strategisch tijdstip gezien de nakende Microsoft-deal - maakte Nokia een samenwerking bekend met het Duitse Continental rond HERE AUTO. Dat is 'toevallig' een bedrijf dat op zijn beurt met Google en IMB werkt aan een zelfrijdende auto.

Bovendien: met de HERE-technologie wil Nokia zijn eigen weg bewandelen. Geen ontwikkeling samen met Microsoft dus, zoals voor smartphones het geval was. HERE moet met alle besturingssystemen overweg kunnen, of die nu afkomstig zijn van Microsoft, BlackBerry of een andere aanbieder.

Het concept van het net gelanceerde HERE AUTO is daarom helemaal anders dan dat van andere navigatiesystemen: het is een verzameling applicaties, die als het ware bovenop het besturingssysteem liggen. Nokia heeft er zelfs al een eigen ontwikkelingskit (SDK) voor gelanceerd, waarmee ontwikkelaars hun apps rechtstreeks voor Here Auto kunnen schrijven.


(Bert Belmans)