• 04/09/2013

Straatverlichting met windmolen erop voor energie

Greenlight heeft een ontwerp gemaakt voor het plaatsen van windmolens in de gemeente Haarlemmermeer, waar 30.000 lantaarnpalen staan.

Lees verder

Techniek

( Foto: Greenlight )

ENGINEERINGNET.NL -- Het project 'WindopLicht' voorziet al geplaatste lantaarnpalen van groene energie. Zo is het mogelijk energie op te wekken, zonder daarvoor op andere plaatsen windmolens neer te zetten.

Het benut de openbare ruimte daardoor twee keer en dus veel efficiënter. Greenlight legt momenteel de laatste hand aan het plan voordat er met uitvoering kan worden begonnen.

Nederland kent veel straatverlichting en dit kost behoorlijk wat energie. De windmolens van Greenlight leveren ruim voldoende elektra op om deze lichtarmaturen van energie te voorzien, waarbij een overschot aan energie naar het elektriciteitsnet kan doorstromen.

Greenlight heeft gekozen voor educatieve molens in plaats van zwaardere typen, omdat dit gemakkelijker is qua voorbereiding, het aanvragen van vergunningen en ruimtelijke procedures. Ook levert dit project het voordeel op voor de gemeente waar de molens worden geïnstalleerd, doordat het bijdraagt aan vermindering van de CO2-uitstoot.

Om energie te besparen, doen steeds meer gemeenten en Rijkswaterstaat ‘s nachts de openbare verlichting uit. Dit komt de zichtbaarheid op de wegen en het rijgemak niet ten goede.

Greenlight heeft ook een speciaal mini-windmolentje voor op de auto ontworpen, zodat mensen kunnen laten zien voorstander te zijn van duurzame energie en dit initiatief.

De rotor en de wieken van het molentje lichten groen op, zodra de wind het in beweging zet. Het molentje is binnenkort bij Greenlight te bestellen.


(LH)