• 02/12/2013

Technologische bedrijven bevestigen: ’conjunctuur verbetert’

Voor vijfde maal op rij stijgt barometer van technologische industrie. Ook individuele ondernemingen bevestigen dat ze een verbetering 'voelen'. Vooral vraag uit buitenland trekt aan.

Trefwoorden: #agoria, #barometer, #economie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - In november is de barometer van de technologische industrie met 1,8 punten gestegen ten opzichte van oktober. Dat meldt de federatie Agoria.

Dit is de vijfde maandelijkse stijging op rij, waardoor de barometer nu 15 punten hoger staat dan in juni. De afgevlakte curve stijgt voor de derde maand op rij. De ondernemingen van de technologische industrie bevestigen dat de conjunctuur verbetert.

Van de vier indicatoren waarop de barometer is gebaseerd, zijn het vooral de vraaggerelateerde indicatoren die zijn verbeterd. Dat is in de eerste plaats het geval van de indicator van de vraagvooruitzichten. Na een periode van matige groei sedert het begin van het jaar is deze indicator in november aanzienlijk verbeterd.

Daarbij komt dat voor het eerst sedert mei 2011 het aantal ondernemingen dat in de komende maanden een stijging van de vraag verwacht, groter is dan het aantal ondernemingen dat rekening houdt met een daling.

Het orderboek wordt eveneens beter beoordeeld. Met een stijging van 3,7 punten wordt de trend van de zes laatste maanden doorgetrokken. Deze indicator haalt nu opnieuw het peil van mei 2011. Uit cijfers over de herkomst van de bestellingen blijkt dat de buitenlandse vraag het meest dynamisch is.

De indicator van de werkgelegenheidsvooruitzichten is daarentegen voor het eerste sedert juni verslechterd. De terugval blijft echter beperkt aangezien hij nog op het niveau van september staat. Door deze lichte daling staat hij op -7,7 punten en blijft hij onder het gemiddelde van de periode 2004-2012 (-5,7 punten).

De beoordeling van de voorraden is een indicator die een onregelmatig verloop blijft vertonen zonder een duidelijke richting aan te geven. Hij staat op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van een jaar geleden.

De meeste sectoren van de technologische industrie zien hun barometer stijgen, behalve ICT en automobiel waar hij lichtjes is gezakt. Het peil dat nu wordt gehaald, is vergelijkbaar met dat van medio 2011 en behoort tot de hoogste sinds 2008.

Net zoals in de twee vorige maanden lijkt de conjunctuurverbetering in de technologische industrie dan ook vrij algemeen.


(bron en foto: Agoria)