• 13/09/2013

Studenten worden liever industrieel dan burgerlijk ingenieur

Na bijna 4 weken beginnen eerste trends zich af te tekenen voor volgende lichting technologische generatiestudenten. Méér industrieel ingenieurs, maar burgerlijke laten op zich wachten.

Trefwoorden: #agoria, #aso, #bachelor, #burgelijk ingenieur, #industrieel ingenieur, #master, #student, #techniek, #technologiebarometer, #wetenschap

Lees verder

Opleiding

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE – De Technologiebarometer, die u op deze site en via de nieuwsbrief Engineering Netkrant van nabij kunt volgen, onthult na vier weken een eerste indicatie van hoe groot de interesse in techniek van de volgende lichting studenten in het hoger onderwijs wordt.

Momenteel zijn de techneuten in spe met 5.251. Het streefcijfer, inclusief een toename van 10% groei, ligt op 7.800.

Zo blijkt het aantal inschrijvingen voor industrieel ingenieur te stijgen, maar de burgerlijk ingenieurs doen het minder goed dan vorig jaar.

'De reden van deze verschuiving is nog onduidelijk', stelt initiatiefnemer Agoria, 'maar veel denkpistes wijzen in de richting van de academisering van de opleiding Industrieel Ingenieur waardoor ook meer ASO-studenten wellicht worden aangetrokken'.

Dat deze opleiding slechts 4 jaar duurt heeft mogelijk eveneens een impact op de keuze van de jongeren. Ook de masterrichtingen Informatica - een vijfjarige opleiding – kent bijvoorbeeld vooralsnog nog niet de grote toeloop. De Professionele Bachelors Technologie en Informatica daarentegen doen het - voorlopig - wel heel goed.

Met betrekking tot het aandeel vrouwen is een verschuiving zichtbaar, namelijk van 23% naar 17% bij burgerlijk ingenieur en van 7,5% naar 11% bij industrieel ingenieur.


(Bert Belmans)