• 16/09/2013

Smet Jet reinigt installaties van op één na grootste Zuidafrikaanse bedrijf

Dit is Belgisch. Smet Jet verkent nieuwe markten en voert Cleaning Shutdown uit op plant van op één na grootste bedrijf in Zuid Afrika. Er volgt nog CIP-contract van dezelfde grootteorde.

Trefwoorden: #maintenance, #smet jet, #techniek, #zuid afrika

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- 'De productiestop tot een minimum reduceren en het veiligheidsniveau tijdens de onderhoudswerken op een zeer hoog niveau garanderen'.

Dat waren de twee voornaamste eisen die Sasol, het op één na grootste bedrijf van Zuid Afrika, stelde aan de kandidaten om een integrale Cleaning Shutdown van zijn plant op 200 km van Johannesburg uit te voeren.

Het Vlaamse Smet Jet haalde de opdracht binnen, 'onder meer doordat we de stilstandtijd met 14 dagen konden reduceren wat een enorme productie- en omzetwinst betekent voor de klant", aldus Philip Smet.

Voor de reiniging verscheepte het Vlaamse bedrijf zijn machines – (half)automatische cleaning equipment – naar Zuid Afrika. De opdracht: grote warmtewisselaars, bundels en pijpen ter plaatse reinigen (CIP – Cleaning In Place) in moeilijke omstandigheden. Om de uitgeharde kunststoffen ter verwijderen, schakelde het bedrijf diverse spuitkoppen in, die het kunststof fijn snijden met water onder ultrahoge druk.

Zelfs tijdens de werken slaagden de medewerkers – met operatoren uit België en Saudi-Arabië via zusterbedrijf TTC - erin de geplande tijd met nogmaals 20 uur in te krimpen.

"En dat zonder afbreuk te doen aan veiligheid en kwaliteit", benadrukt Philip Smet, "want na iedere job werd nauwgezet de zuiverheid gecontroleerd via Ex-camera inspectie."

Smet Jet verkent op deze manier nieuwe markten, zij het 'door omstandigheden'. Het was naar verluidt de eerste maal dat binnen de groep een dergelijke internationale samenwerking op poten werd gezet, "maar het was absoluut noodzakelijk om bepaalde van onze klanten in Antwerpen en Oevel continuïteit te garanderen."

Nu de installaties gereinigd zijn, heeft Smet Jet een nieuw meerjarencontract met Sasol afgesloten om in de toekomst regelmatig dezelfde opdracht te gaan uitvoeren.

Bovendien volgt er nog een nieuw contract: nog tijdens de werken voerde het Zuidafrikaanse management onderhandelingen om het Vlaamse bedrijf alle - in dit geval chemische - reinigingen op de plant voor zijn rekening te nemen.

"Deze bijkomende werken zullen door onze zuster firma Smet Jet Chemical Cleaning uitgevoerd", aldus Philip Smet. "Maar wat al een aanzienlijk bedrag was, zal hierdoor in de toekomst nog verdubbelen. Maar om hoeveel euros het gaat, geef ik liever niet vrij, om collegabedrijven niet te beïnvloeden".


(Bert Belmans) foto: Smet Jet)

FOTO
Voor de ingang van het bedrijf in Zuid Afrika: de groep die in nachtshift de cleaningwerkzaamheden uitvoerde. In het team zitten zowel Belgische operatoren als operatoren uit de vestiging in Saudi-Arabië.