• 16/09/2013

Belgacom ontdekt sporen van hack door (mogelijk) Amerikaanse NSA

Belgacom meldt 'sporen van een digitale inbraak in het interne computersysteem' gevonden hebben en legt klacht neer tegen onbekenden. Het zou mogelijk om een hack door Amerikaanse NSA gaan.

Trefwoorden: #belgacom, #hack, #ict, #national security agency, #nsa, #techniek

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE – De Standaard pakt uit met het nieuws dat Belgacom mogelijk gehackt is door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Op zijn website houdt Belgacom het bij de verklaring dat het 'sporen van een digitale inbraak in het interne computersysteem heeft gevonden' en stelt het dat het nog te vroeg is om de daders aan te wijzen.

De Standaard claimt evenwel over bronnen te beschikken die bevestigen dat 'het Amerikaanse National Security Agency (NSA) al minstens twee jaar internationaal telefoonverkeer hackt dat via Belgacom loopt'.

Belgacom heeft naar eigen zeggen 'de gepaste maatregelen genomen om de integriteit van haar computersysteem te beveiligen en de preventie van mogelijke incidenten nog te versterken'.

Er is, aldus de provider, tot dusver geen enkele aanwijzing van impact op de klanten of hun gegevens: 'De dienstverlening kwam op geen enkel moment in het gedrang'.

Op onze redactie was de mailserver van Belgacom het hele weekend offline en op maandag 10.00 uur nog steeds onbeschikbaar (Outlook-melding: 'fout (0x800CCC0F): De verbinding met de server is onderbroken').

De helpdesk meldt dat het om een algemeen probleem gaat: "We doen er alles aan op dit zo spoedig mogelijk op te lossen."

Belgacom laat via zijn website weten klacht neergelegd te hebben tegen onbekenden en stelt alle medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek dat wordt gevoerd door het Federaal Parket.


(Bert Belmans)