• 18/09/2013

Lanxess laat tegen 2015 wereldwijd 1.000 medewerkers afvloeien

Chemiebedrijf Lanxess kondigt tegen eind 2015 personeelsvermindering met wereldwijd 1.000 medewerkers aan via formule 'vrijwillig vertrek'. Lillo blijft buiten schot.

Trefwoorden: #economie, #hiermann, #kallo, #lanxess, #lilo, #speciaalchemie

Lees verder

nieuws

( Foto: Lanxess, Axel Heitmann )

ENGINEERINGNET.BE – 'Momenteel zijn het vooral de activiteiten met synthetisch rubber die een tijdelijke verminderde vraag ondervinden, dit met een toegenomen concurrentie op de markt en schommelende grondstofprijzen', aldus het bedrijf in een mededeling.

“We moeten snel handelen”, benadrukt voorzitter Axel Heitmann. “We zullen alle nodige stappen ondernemen om zo snel mogelijk tot een duurzame en winstgevende groei te komen."

"We zien de eerste signalen dat de markt zich stabiliseert, maar het is nog te vroeg om te zeggen wanneer en hoe snel het herstel zal standhouden”.

Concreet wil de groep vanaf 2015 jaarlijks zowat 100 miljoen euro besparen door 'efficiëntieverbeteringen en gerichte herstructureringen'. Dat moet onder meer gebeuren via een wereldwijde personeelsvermindering met zowat 1.000 medewerkers tegen eind 2015.

De arbeidsplaatsen zullen opgedoekt worden via een programma van vrijwillig vertrek, 'met regelingen voor vervroegde pensionering en tevens vertrekpremies'.

Bijkomend wordt de variabele verloning voor de medewerkers die ervoor in aanmerking komen dit jaar verminderd. 'Dit geldt ook voor de leden van de raad van bestuur', benadrukt Lanxess.

Er was al een herstructurering aangekondigd voor de business unit Rubber Chemicals, die gepaard gaat met de sluiting van een Zuidafrikaanse site en een herschikking van de activiteiten in Kallo (glasvezel en rubber). In Kallo kwamen daardoor in mei 45 van de zowat 200 jobs op de helling te staan.

Nu worden oplossingen gezocht voor alle activiteiten die niet tot de kernactiviteiten behoren. Die zijn samen goed voor zowat 500 miljoen euro omzet en tellen ongeveer 1.000 werknemers. “Alle opties voor deze sites zullen binnen het wettelijke kader en met afstemming van de werknemersvertegenwoordigers gebeuren. Elk van deze business staat sterk in zijn markt, maar zal zich verder beter kunnen ontwikkelen met een andere partner”, aldus Heitmann.

Deze uitspraak betekent dat niet minder dan zeven sites in de etalage komen te staan: Kallo in België, Brunsbüttel en Dormagen in Duitsland, Bushy Park in de VS, Jhagadia in India, La Wantzenau in Frankrijk en Nantong in China.

Hoewel het investeringsbudget globaal naar beneden gaat, tot 600 miljoen euro, maakt de groep bekend verder te zullen investeren in kleinere projecten en zogenaamde 'debottleneckings', naast de kernactiviteiten 'die de megatrend mobiliteit ondersteunen'.

Tot deze laatste behoort ook de polyamidefabriek in Lillo, naast een Nd-PBR plant in Singapore en een EPDM-rubberfabriek in China. Op de middellange termijn kijkt Lanxess naar eigen zeggen zelfs uit naar acquisities in Advanced Intermediates en Performance Chemicals.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het speciaalchemiebedrijf Lanxess had in 2012 een omzet van 9,1 miljard euro en telt momenteel circa 17.500 personeelsleden in 31 landen. Het is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit is de productie van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. Lanxess produceert op vier sites in België: twee in Kallo, een in Lillo en een in Zwijndrecht, goed voor samen zo'n 1.450 banen.