• 18/09/2013

Nieuwe technologie gaat auto tegen hackers beschermen

We associëren cybersecurity vooral met computers, maar door de toenemende hoeveelheid elektronica en de opkomst van car-to-car-communicatie zijn ook auto’s een potentiële prooi voor hackers.

Trefwoorden: #auto, #bluetooth, #cybercriminelen, #cybersecurity, #elektronica, #hacker

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om gehackte auto’s opeens te laten remmen of tijdens het rijden de airbag te laten uitklappen. Prof. Dr. Frank Kargl, van het Nederlandse UT-onderzoeksinstituut CTIT, ontwikkelt daarom technologie om auto’s te beveiligen.

Sinds de jaren zeventig is de hoeveelheid elektronica in auto’s enorm toegenomen. Airconditioning, navigatieapparatuur, airbags, sensoren die de bandenspanning meten, internetverbindingen, enz.

Vanaf 2015 worden bovendien steeds meer auto’s uitgerust met car-to-car communicatie, waarbij ze via een wireless verbinding bijvoorbeeld aan elkaar doorgeven dat er ergens verderop een wegversperring is.

Tot enkele jaren geleden was er weinig aandacht voor de beveiliging van deze systemen in auto’s, maar dat is volgens Frank Kargl, hoogleraar Security and Privacy in Intelligent Transportation Systems, nu sterk aan het veranderen.

En dat moet ook wel, want er zijn steeds meer manieren waarop de auto digitaal verbinding kan maken met de buitenwereld, en waar kwaadwillenden het systeem dus kunnen infiltreren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan bluetooth, mp3-spelers, near field communicatie en digitale sleutelkaarten. Elke interface houdt een risico in.

Dat het hierbij niet gaat om een theoretisch, maar om een reëel risico hebben verschillende onderzoekers al laten zien. Zo bleek het bijvoorbeeld mogelijk om een auto te hacken en van buitenaf de airbag te activeren, en om een auto spontaan te laten remmen als deze boven een bepaalde snelheid komt.

Veilige verbindingen zijn voor internet en voor computers al erg belangrijk, maar in het geval van auto’s zijn ze, mogelijk letterlijk zelfs, van levensbelang.

Kargl ontwikkelt met zijn vakgroep daarom technologie om auto’s te beschermen tegen hackers. Binnen het PRESERVE project werkt hij met een groot aantal partijen, onder leiding van de Universiteit Twente, bijvoorbeeld aan een Europese systeem dat moet zorgen voor een goed beveiligde, ‘onhackbare’, verbinding die bovendien de privacy van de gebruikers waarborgt.

De technologie waaraan Kargl werkt is overigens niet alleen relevant voor de auto-industrie. Ook andere sectoren, waar infrastructuur en computertechnologie samenkomen, kunnen er van profiteren.

Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waterkeringen en industriële complexen.


(GL) (bron: Universiteit Twente, foto: Wikipedia, voorbeeld keycard hack)