• 20/09/2013

Apitope alweer stap verder in strijd tegen Multiple Sclerose

Apitope, spin-off van de UHasselt-BIOMED, ontwikkelde een mogelijk nieuwe behandeling voor MS, die de werking van het immuunsysteem zelf aanpakt.

Trefwoorden: #Apitope, #behandeling, #MS, #Multiple Sclerose, #ruggenmerg, #UHasselt

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- De nieuwe behandeling van Apitope, een spin-off van de UHasselt-BIOMED, gaat het immuunsysteem terug in balans brengen om de onderliggende oorzaak van de ziekte aan te pakken.

De huidige generatie geneesmiddelen bestrijdt vooral de symptomen van deze aandoening of onderdrukt het hele immuunsysteem. De resultaten van de tweede fase 1-klinische studie van het geneesmiddel ATX-MS-1467 zien er alvast veelbelovend uit.

Bij patiënten met MS wordt de isolerende laag rond de zenuwbanen afgebroken in de hersenen en in het ruggenmerg, wat leidt tot symptomen als slecht zien, mentale problemen en ernstige verlammingsverschijnselen.

“Antigen-specifieke immunotherapie is ontworpen om het immunologische onevenwicht die een auto-immuunziekte veroorzaakt, te corrigeren. En dit zonder het afweersysteem niet-specifiek te onderdrukken, wat vaak onaanvaardbare bijwerkingen veroorzaakt”, verklaart prof. David Wraith, de CSO en oprichter van Apitope – dat gevestigd is in BioVille op campus Diepenbeek.

De klinische studie, waarin er een stukje eiwit onderhuids geïnjecteerd werd, levert alvast hoopvolle resultaten op. Het blijkt een veilige behandeling te zijn, waarbij onderzoekers een significante vermindering van de ontsteking in de hersenen van de patiënten vaststellen.

In experimentele modellen bleek deze benadering zeer effectief. In de kliniek was er tot nu toe slechts langzame vooruitgang. “Dat de behandeling zo goed verdragen wordt en vroege tekenen van efficiëntie vertoont, is een belangrijke stap voorwaarts”, aldus professor Wraith.

Dr. Keith Martin, CEO van Apitope, is opgetogen: “We zijn ontzettend blij om een uitdagende klinische studie met dergelijke positieve resultaten te kunnen afronden.” Plannen voor de volgende studie worden nu uitgewerkt door Apitopes partner Merck Serono, een marktleider in behandelingen van MS.


(Guy Leysen) (Bron: UHasselt, foto: Wikipedia, microscopische weergave van een MS-laesie)