• 25/09/2013

Elektrische bus met draadloze voeding in gebruik genomen

Koreaanse wetenschappers hebben een elektrische bus voor openbaar vervoer ontworpen die zich draadloos oplaadt.

Trefwoorden: #draadloze voeding, #Elektrische bus, #KAIST, #Koreaanse Instituut voor Geavanceerde Wetenschap en Techniek, #magnetisch veld, #Online Electric Vehicle

Lees verder

Nieuws

( Foto: KAIST )

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van het Koreaanse Instituut voor Geavanceerde Wetenschap en Techniek (KAIST) hebben de OLEV ontworpen: een Online Electric Vehicle. Deze is draadloos van verse elektra te voorzien, of de bus nu stilstaat of in beweging is.

Een nieuwe route in de stad Gumi, gelegen in Zuid-Korea, heeft onder het wegdek een groot aantal kabels liggen die een magnetisch veld creëren. Aan de onderkant van de bus bevindt zich een ontvangstapparaat die deze magnetische straling in elektra omzet. Het is voldoende om 5 tot 15% van het wegdek te voorzien van deze magnetische velden om de bus te laten rijden.

Het nu aangelegde proef traject is 24 kilometer lang. De bus krijgt tijdens het rijden 20KHz en 100kW elektra tegen 85% transmissie efficiëntie. Er zit 17 centimeter speling tussen de onderkant van het voertuig en het wegoppervlak. De bus voldoet aan de standaard van 62,5 mG voor internationale elektromagnetische velden, zodat het veilig is voor de menselijke gezondheid. Het veld gaat ook alleen maar aan als er een OLEV bus over heen rijdt.

Hierdoor is het mogelijk een route af te leggen zonder dat een stop voor tussentijds opladen nodig is. Dat betekent ook dat de accu tot een derde kleiner kan zijn dan gebruikelijk, wat het gewicht van het voertuig enorm verlaagd.

Doel van het Koreaanse onderzoeksteam is om in 2015 nog tien elektrische bussen de weg op te krijgen.

Ook in andere landen is men bezig met de introductie van draadloos opladen ofwel inductief laden, zoals Flanders’ Drive in België. Dit bedrijf heeft net een haalbaarheidsonderzoek afgerond van het rijden met een elektrische bus op de provinciale weg N769 bij Lommel. Deze bus is afkomstig van het Canadese bedrijf Bombardier dat hun technologie internationaal aan het uitzetten is.

In Duitsland werken Siemens en BMW samen om een auto te ontwikkelen die zich inductief oplaadt. En in Japan is Toyota hiermee bezig, om een paar andere concurrerende bedrijven te noemen.


(Lydia Heida)