• 27/09/2013

Waalse KMO Spacebel viert zilveren ruimtejubileum

Belgische Spacebel viert 25-jarig bestaan. Toch even wat extra aandacht waard: een kleine KMO die spitstechnologie ontwikkelt voor grote ruimtevaartorganisaties zoals ESA en CNES.

Trefwoorden: #CNES, #esa, #ict, #Ruimte, #ruimtevaart, #spacebel

Lees verder

Techniek

( Foto: Spacebel )

ENGINEERINGNET.BE -- Het was precies op 29 september 1988 dat het bedrijf Spacebel werd opgericht. De doelstelling: ICT-technologie ontwikkelen om België, en voornamelijk het Waalse landsgedeelte, op de kaart van de ruimtevaartindustrie te plaatsen.

Dat lijkt alvast aardig gelukt: in een kwarteeuw, is de Belgische KMO uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers van de Europese ruimtevaartsector.

Het bedrijf participeerde bijvoorbeeld in de ontwikkeling van informatica voor satellieten, draagraketten en het orbitaal ruimtestation, voor programma’s van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) en het Franse Centre National d'Etudes Spatiales (CNES). De KMO zet sinds kort ook in op technologie voor aardobservatie, en met name kleine satellieten.

Gewoon om te zeggen: ook KMOs kunnen best excelleren in een hoogtechnologische markt die voor veel bedrijven heel veraf en onbereikbaar lijkt: Spacebel telt 70 medewerkers en heeft drie vestigingen: in Luik, Hoeilaart en Toulouse.


(Bert Belmans)