• 27/09/2013

Agoria blijft op telecomfout in indexberekening hameren

De inflatie is in september verder gedaald tot 0,89 procent op jaarbasis. Maar het indexcijfer berust nog altijd op foute berekeningen, zo stelt technologiefederatie Agoria vast.

Trefwoorden: #agoria, #economie, #index, #inflatie, #soete

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria, Paul Soete )

ENGINEERINGNET.BE – Agoria, de spreekbuis van de technologische bedrijven in België, wees de Belgische regering eerder al op een foute verrekening van de telecomprijzen in de index.

Dat komt doordat enerzijds de weging van vaste telefonie in de index hopeloos verouderd is, en anderzijds omdat de prijsopnames verkeerd zijn. Het VBO berekende dat dit laatste alleen al 250 miljoen euro kost.

Door een hogere inflatie en de eruit voortvloeiende bijkomende lasten zou de fout de privésector sinds 2008 zelfs al tot 1 miljard euro hebben gekost. Eind augustus verweet de federatie de regering al eens geen stappen ondernomen te hebben om orde op zaken te zetten.

Bij de publicatie van de index voor september (0,89 procent op jaarbasis) is het weer raak: er is nog altijd niets gebeurd. 'Het VBO en de andere werkgeversorganisaties keurden daarom in de indexcommissie het indexcijfer van de maand september af', laat de federatie weten.

'We vrezen dat de regering de hervorming van de telecomindex wil uitstellen tot januari 2014. Dat is veel te laat, want intussen zullen weer een aantal bedrijfssectoren sneller dan nodig een loonindexering moeten doorvoeren'. Waaronder uiteraard ook de technologiebedrijven, waarvan de federatie de spreekbuis is.

Ook de overheid zelf betaalde door de hogere inflatie naar verluidt niet minder dan 600 miljoen euro teveel aan lonen en uitkeringen.

Agoria stelt nog vast dat de inflatie in ons land de laatste maanden lager blijft liggen dan in de buurlanden: 'Zo maken we eindelijk iets goed van het opgebouwde inflatieverschil van de laatste jaren. Toch blijft dit verschil nog altijd meer dan 4% bedragen'.

“De index moet zo snel mogelijk worden aangepast aan de realiteit van de telecomprijzen,” zegt Paul Soete, CEO van Agoria. “Alleen op die manier wordt vermeden dat bedrijven te veel blijven betalen


(Bert Belmans)