• 04/10/2013

Eerste door gedachten aangestuurd bionisch been (+video)

Het allereerste door gedachten aangestuurde bionische been werd vorige week voorgesteld door het Rehabilitation Institute of Chicago.

Trefwoorden: #bionica, #prothesen, #Rehabilitation Institute of Chicago, #revalidatie, #RIC, #RIC

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot video Rehabilitation Institute of Chicago / New Scientist )

ENGINEERINGNET -- Biomedisch ingenieur Levi Hargrove en zijn team van het Rehabilitation Institute of Chicago (RIC) stelden vorige week het allereerste door gedachten aangestuurde bionische been voor.

Deze innovatieve technologie betekent een belangrijke doorbraak in het snelgroeiende domein van bionica omdat men er tot nog toe enkel in geslaagd was armprotheses op deze manier te laten functioneren.

Vanuit het brein gestuurde bevelen gaan via de ruggegraat naar de betreffende ledematen waar het bionische been dan op reageert. Deze neurale signalen worden gedetecteerd door sensoren en omgezet in bewegingen via de knie en enkels.

Door een intelligente leercurve kunnen bewegingen veel vlotter verlopen zoals bv. het op- en af lopen van trappen. Maar ook het naadlozer aan mekaar sluiten van gecombineerde bewegingen wordt hierdoor nu mogelijk zoals zitten – rechtstaan – wandelen.

Dit in tegenstelling tot de huidige generatie beenprotheses die nog vaak manueel opnieuw gepositioneerd moeten worden. Samengevat komt het voordeel van deze toepassing neer op de intuïtieve werking ervan én de uitschakeling van (handgestuurde) afstandsbedieningen.

Verwacht wordt dat een reguliere toepassing van deze techniek binnen de vijf jaar kan gebeuren.


(Dominique De Vos)

ACHTERGROND
Het RIC werd opgericht in 1954 en is een van de belangrijkste rehabilitatie ziekenhuizen in de Verenigde Staten. Het onderzoekscentrum verbonden aan het ziekenhuis krijgt jaarlijks meer dan een miljoen dollar toegewezen aan onderzoeksfondsen door de (vnl. militaire) overheid.


Video: