• 14/10/2013

Industriële productie eurozone stijgt opnieuw

Na een daling van 1% in juli, herneemt de industriële productie in de eurozone in augustus met 1%. België is een van de vijf landen waar geen cijfers voor beschikbaar zijn. Nederland veert +2,4% op.

Trefwoorden: #economie, #eurostat, #eurozone

Lees verder

Nieuws

( Foto: ABB )

ENGINEERINGNET – De stijging met 1% in augustus is beter dan marktanalisten hadden verwacht en goed nieuws. De daling in juli had de vrees gevoed dat de prille revival van de industrie in Europa niet structureel en duurzaam zou zijn.

Volgens Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, nam de industriële productie (exclusief de bouw) in de eurozone van 17 landen in augustus toe met +1% en met +0,5% in de hele Europese Unie van 28 naties.

Die – al herziene - cijfers zijn nog steeds voorlopig en houden enkel rekening met de landen waarvoor statistieken beschikbaar waren. Voor België was dat niet het geval, net als voor Cyprus, Luxemburg, Hongarije en Oostenrijk. Nederland tekende een groei met +2,4% op.

Vergeleken met juli 2013 steeg de productie binnen de eurozone het sterkst in Portugal (+8,2 %) en Malta (+7,2 %) en de Tsjechische Republiek (+4,7%), en daalde ze het sterkst in Estland (-3,5%), Zweden (-2,8%) en Letland (-2%). Buiten de eurozone kreeg Zweden met -7,9% de grootste klap en kende Roemenië met +6,0% de grootste stijging.

Jaar op jaar lag in augustus 2013 de industriële productie voor de Eurozone nog steeds op een -2,1% lager niveau dan in augustus van vorig jaar. Voor de EU 28 was dat -1,6%. Nederland zat in augustus 0,1% boven het niveau van augustus 2012.


(Bert Belmans)