• 15/10/2013

Nexans schrapt 468 banen, ook België getroffen

Ook kabelproducent Nexans ontsnapt niet aan crisis: er worden 468 jobs geschrapt, waaronder in Belgische vestigingen. In welke is nog niet duidelijk.

Trefwoorden: #banen, #economie, #jobs, #kabelproducent, #nexans

Lees verder

HR

( Foto: Nexans )

ENGINEERINGNET.BE -- Nexans maakt bekend in totaal 468 te gaan schrappen. Dat zal gebeuren in alle landen, maar vooral in vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en België, laat de groep weten.

Daarmee is de kous niet af: tegelijkertijd schuift het bedrijf met 462 andere banen, en creëert het er zelfs 39 nieuwe bij.

Ook bij Nexans staat de concurrentiepositie op het spel, aldus het bedrijf. De kabelmarkt ziet zich geconfronteerd met een aantal uitdagingen, maar het is vooral de Europese markt die zwak staat, door een gebrek aan groei, overcapaciteit en hevige concurrentie. Teveel leveranciers voor het beschikbare verkooppotentieel dus.

De onderneming heeft een besparingsplan klaar dat focust op verschillende elementen, waaronder het stroomlijnen en reorganiseren van het productieapparaat in Europa, maar ook meer focus leggen op en investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Wat de gevolgen zijn voor de Belgische vestigingen is nog niet duidelijk. Nexans stelt in ons land zowat 1.100 mensen tewerk in verschillende bedrijven, waaronder Opticable, Euromold en Nexans Benelux. Dat laatste bedrijf heeft op zijn beurt 3 vestigingen: Charleroi, Dour en Buizingen.

Charleroi is gespecialiseerd in ondergrondse hoogspanning en zeer hoge spanning, en in middenspanning. Dour in laagspanning (dikkere kabels), en hoogspanningsluchtlijnen. Deze site huisvest ook de koper- en aluminium draadtrekkerij voor alle vestigingen van Nexans Benelux. Buizingen legt zich toe op laagspanning (dunnere kabels).


(Bert Belmans)