• 15/10/2013

Nederlands biotechbedrijf ontwikkelt nieuwe behandeling van Multiple Sclerosis

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs door to-BBB op het congres van het Europese Comité voor Behandeling en Onderzoek van Multiple Sclerosis (ECTRIMS) in Kopenhagen gepresenteerd.

Trefwoorden: #biotechbedrijf, #ECTRIMS, #Europese Comité voor Behandeling en Onderzoek van Multiple Sclerosis, #medicijn, #Multiple Sclerosis, #to-BBB

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Nederlands Biotechbedrijf to-BBB heeft een nieuwe behandeling ontwikkeld om aanvallen van Multiple Sclerosis (MS) aan te pakken. Dit product heet 2B3-201.

Hiermee is het mogelijk om opname van methylprednisolone (Solu-Medrol), het huidige medicijn tegen MS aanvallen, sterk te verbeteren. Het zorgt voor een langzame opname van dit medicijn, met vermindering van bijwerkingen. Ook kan er door toepassing van 2B3-201 een lagere dosis methylprednisolone worden toegediend, met grotere tussenpozen.

Pieter Gaillard, oprichter en wetenschappelijk directeur van to-BBB, ontwikkelde een aantal jaren geleden een methode om medicijnen door de bloed-hersenbarrière te transporteren. Het nieuwe product is gebaseerd op dezelfde grondslag. Het medicijn wordt verpakt in vetbolletjes die wel door deze barrière heengaan.

Normaliter houdt de bloed-hersenbarrière, die rond de hersenen ligt, niet alleen schadelijke stoffen tegen, maar ook medicijnen. Dit bemoeilijkt de behandeling van hersenziekten zoals MS en de bestrijding van tumoren in de hersenen. Het Leidse biotechbedrijf heeft een geheel nieuwe manier gevonden om medicijnen veel gemakkelijker naar de hersenen te vervoeren.

Het bedrijf is van plan dit jaar nog een testfase met patiënten op te starten van het product 2B3-201. Omdat het de efficiëntie van een bestaand medicijn verbetert, denkt to-BBB dat het een relatief korte route zal zijn om dit product commercieel beschikbaar te maken.

to-BBB werkte de afgelopen jaren al samen met 8 farmaceuten om nieuwe producten op de markt te zetten. Met het Zweedse NeuroVive wil het bedrijf nu ook een therapie tegen beroertes ontwikkelen.

Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in het Leidse Bio Science Park en een dochterbedrijf in Taipei (Taiwan). Aescap Venture, Antea Participates, Jonghoud International en de Industriële Bank van Taiwan Management Corporatie (IBTM) investeerden in to-BBB.


(Lydia Heida) (to-BBB)