• 18/10/2013

UHasselt-studenten herprogrammeren Kinect-software voor cardiologen

Twee studenten industriële ingenieurswetenschappen herprogrammeren Kinect-software zodat cardiologen tijdens hartkatheterisatie röntgenbeelden zelf kunnen manipuleren.

Trefwoorden: #cardioloog, #gezondheid, #katheterisatie, #kinext, #medisch, #Microsoft Innovation Center, #uhasselt, #xlox, #Ziekenhuis Oost Limburg

Lees verder

Techniek

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Robin Agten en Bart Suelze, twee studenten industrieel ingenieur - elektronica en ICT van de UHasselt, hebben tijdens hun bachelorproject een oplossing ontwikkeld voor een praktijkprobleem waar cardiologen in de hartkatheterisatie zaal vaak mee te maken krijgen.

Wanneer patiënten een katheterisatie moeten ondergaan, worden vaak (vooral bij langere procedures) filmpjes met röntgenbeelden (cineloops) gemaakt die de arts gebruikt om de katheders via de lies of de pols correct in het hart en de kransslagaders te leiden.

Omdat de cardioloog steriel gekleed moet zijn, moet hij beroep doen op een assisterende verpleegkundige die hij mondelinge instructies geeft om de juiste beeldframes op te roepen. Deze indirecte manier van werken is uiteraard omslachtig en tijdrovend.

De twee ingenieursstudenten vonden daar een oplossing voor: ze ontwikkelden software die met behulp van een Windows Kinect – bekend van de Xbox – handgebaren van de arts herkent.

In feite neemt de cardioloog op dat ogenblik de bediening van de beeldverwerkingssoftware over. Een extra assistent(e) is niet langer nodig en de arts raakt niets aan, en blijft dus steriel.

De bewegingen die de arts maakt, zijn voorgeprogrammeerd, bijvoorbeeld: door te zwaaien met de linkerhand naar rechts wordt het volgende filmpje afgespeeld.

Daarnaast voegden de studenten ook spraakcommando’s in. Zo kan de cardioloog de beelden met zijn stem bedienen, wanneer hij zijn handen even niet vrij heeft.

De studenten werkten voor hun bachelorproject samen met het Ziekenhuis Oost Limburg, het innovatiecentrum Microsoft Innovation Center Vlaanderen, de Mobile Health Unit van de UHasselt en de faculteit industriële ingenieurswetenschappen van de UHasselt.

Dit academiejaar zullen overigens nog 6 masterstudenten van andere UHasselt-opleidingen naar verluidt projecten starten in samenwerking met het Ziekenhuis Oost Limburg.


(Bert Belmans)