• 29/10/2013

Nederlands bedrijf ontwikkelt biometrisch betaalsysteem

Primary-Net onthulde onlangs in het Londense Science Museum hun draagbare vingerafdrukscanner voor het verrichten van betalingen.

Trefwoorden: #biometrie, #biometrisch betaalsysteem, #Chaos Computer Club, #cryptologie, #fraude, #hackersorganisatie, #identiteitsdiefstal, #Nexus SmartPay

Lees verder

Techniek

( Foto: Nexus SmartPay, screenshot video )

ENGINEERINGNET -- De scanner combineert biometrie en cryptologie om zo identiteitsdiefstal en fraude te voorkomen.

In het apparaat zit onder andere een UV-sensor, een infraroodsensor en temperatuursensoren om zo de bloedcirculatie, lichaamstemperatuur en zuurgraad van de vinger te meten. Dit om na te gaan of er geen nagemaakte of dode vinger wordt gebruikt.

Vervolgens creëert de software in de scanner een willekeurig getal aan de hand van deze biometrische kenmerken. Dit wordt via een centrale dienst van Primary-Net geverifieerd.

De Duitse hackersorganisatie Chaos Computer Club liet in september nog zien hoe de vingerafdrukscanner van de iPhone 5s was beet te nemen met een foto van een vingerafdruk. Dit nieuwe systeem moet zulk soort fraude onmogelijk maken.

Kritiek is er ook: het blijft natuurlijk mogelijk om iemand te dwingen zich via zijn of haar vinger te identificeren en een betaling uit te voeren.

De draagbaarheid van deze scanner zou dan een extra risico opleveren, omdat bijvoorbeeld pinautomaten nu over camerabeveiliging beschikken. Iets wat een draagbaar betaalsysteem niet kent.

Ook is er de vraag hoe het systeem reageert op iemand met koorts. Kan deze persoon dan nog een betaling verrichten?

De technologie wordt al door het Nexus SmartPay biometrisch betaalsysteem gebruikt. Met een niet nader genoemde Amerikaanse bank wordt een test uitgevoerd.

Verder gebruikt Seattle’s Best Coffee de scanner. Voorlopig zijn er geen projecten buiten de VS gepland. Wanneer de apparaten op de markt komen is niet bekend. De prijs ervan komt rond de vier euro te liggen.

Ook is er een vingerscanner ontwikkeld, de Primary Pass, voor uiteenlopende toepassingen, zoals het online uitwisselen van (al dan niet geheime) documenten.

Oprichter van Primary-Net is de Nederlandse miljonair Klaas Zwart, die als ingenieur al verschillende innovatieve bedrijven heeft opgericht, zoals in de offshore industrie.


(Lydia Heida)

Video: