• 31/10/2013

’Pocket’-project ontwikkelt tuberculose-sensor die in je zak past

UGent en Imec gaan meewerken aan ' tuberculose-sensor' die in je zak past. Zo komt vroegtijdige behandeling van tuberculose in vooral de derde wereld een stap dichterbij.

Trefwoorden: #imec, #medisch, #onderzoek, #pcket, #sensor, #tbc, #tuberculose, #ugent

Lees verder

Nieuws

( Foto: DHV )

ENGINEERINGNET – De universiteit Gent is op 1 november van start gegaan met Pocket, een internationaal onderzoeksproject dat gecoördineerd wordt door prof. Peter Bienstman van de vakgroep Informatietechnologie.

Pocket staat voor 'Development of a low-cost Point-Of-Care test for Tuberculosis detection', zal drie jaar lopen en wordt gesubsidieerd door de EU. Kostprijs: 2,6 miljoen euro. Voor België nemen ook het fotonica-lab van de universiteit Gent en het onderzoekscentrum Imec deel.

De bedoeling is een test te ontwikkelen op basis van een siliciumnitride chip, waar de keuze van de gebruikte golflengte ervoor zorgt dat het uitleestoestel zeer goedkoop te produceren zal zijn.

In combinatie met een antilichaamcocktail moet dit resulteren in accurater opsporing van TB in urinestalen. Het is de bedoeling om verder te gaan dan een labo-prototype, want tijdens het laatste jaar van het project worden veldtesten gepland in Afrika en India.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Vroegtijdige behandeling van tuberculose wordt op het ogenblik in de weg gestaan door een gebrek aan snelle, accurate diagnostische testen, vooral dan dat soort testen dat gebruikt kan worden in een zogenaamde ‘point-of-care’ omgeving, bij de patiënt.

Dit is zeker zo in ontwikkelingslanden waar minder middelen beschikbaar zijn. Er bestaan alternatieven, maar die zijn ofwel uiterst duur ofwel missen ze de vereiste gevoeligheid.