• 04/11/2013

Nieuwe voorzitter voor Agoria Brussel: François Macq

François Macq, gedelegeerd bestuurder van het softwarebedrijf Macq, is de nieuwe voorzitter van Agoria Brussel.

Trefwoorden: #Agoria, #Agoria Brussel, #Brusselse Regering, #Brussels Gewest, #mobiliteit, #opleidingscentra

Lees verder

personalia

( Foto: Agoria, François Macq )

ENGINEERINGNET.BE -- De nieuwe voorzitter van technologiefederatie Agoria roept de Brusselse regering op om opleidingscentra te voorzien voor ICT- en technische beroepen, functies waar veel nood aan is in Brusselse bedrijven.

Hij vraagt ook meer inspanningen voor innovatie en het ontwikkelen van intelligente mobiliteitsoplossingen. In het Brussels gewest telt de technologische industrie meer dan 300 bedrijven die ongeveer 31.000 mensen tewerk stellen, goed voor 10% van de privétewerkstelling in Brussel.

François Macq: “ We vragen dat het gewest twee opleidingspolen rond ICT en industriële technische functies opricht. Er bestaan reeds enkele tewerkstellingsinitiatieven, maar we vragen deze samen te voegen en het opleidingsaanbod beter af te stemmen op de vraag of het jobaanbod van de arbeidsmarkt. Zo zijn ingenieurs, elektriciens, lassers en ingenieurs veel gevraagd. Enkel met voldoende talent kan Brussel een echte stedelijke industrie blijven huisvesten.”

De voorzitter vervolgt: “Het R&D-budget van het Gewest kan zeker nog de hoogte in. Momenteel bedraagt het R&D-budget nog maar 1,5% van het Brusselse bnp, een stuk onder de Europese doelstellingen. Zo zou de Brusselse regering werk kunnen maken van de introductie van systemen van innovatiecheques zoals die reeds bestaan in de andere gewesten. En waarom doen we niet meer beroep op de Europese innovatiefondsen, bijvoorbeeld met dossiers rond smart city of intelligente mobiliteitsoplossingen?”

Mobiliteit is en blijft een prioriteit voor Brusselse bedrijven. Ongeveer 70 procent van de Brusselse technologiebedrijven noemt mobiliteitsproblemen de belangrijkste mogelijke reden om op termijn het gewest te verlaten, zo bleek twee jaar geleden uit een enquête van Agoria.

Agoria vraagt dan ook dat er werk wordt gemaakt van het verbeteren van de mobiliteit van en naar bedrijfszones en het opzetten van technologische oplossingen zoals dynamisch verkeersmanagement en intelligente systemen van rekeningrijden en openbaar vervoer.


(Guy Leysen)