• 06/11/2013

Twijfel over vergunningaanvraag Frisia Zout

Verschillende milieuorganisaties stellen dat de vergunningaanvraag voor het winnen van zout onder de Waddenzee niet deugt.

Trefwoorden: #Ballastplaat bij Griend, #Frisia Zout, #Natuurmonumenten, #vergunningaanvraag, #Vogelbescherming, #Waddenvereniging, #Waddenzee

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, Waddenzee bij eb )

ENGINEERINGNET.NL -- Frisia Zout wil een vergunning voor het winnen van zout onder de Ballastplaat bij Griend, gelegen in de Waddenzee.

Momenteel ligt de vergunningaanvraag ter inzage. Natuurmonumenten, Vogelbescherming en Waddenvereniging stellen nu dat de zoutwinning het bestaan van tienduizenden trekvogels in dit gebied bedreigd. Ook tast het de stranden van Vlieland en Terschelling aan.

Door de zoutwinning komen wadplaten onder water te liggen waardoor voedsel voor trekvogels onbereikbaar wordt. De dieren zijn van dit voedsel afhankelijk om aan te sterken na de lange trektocht. Ook stellen de milieuorganisaties dat het ontstaan van nieuwe zandplaten geen garantie is dat het rijke bodemleven terugkeert wat nu als voedsel dient voor de vogels.

De Waddenzee is aangewezen als Unesco Werelderfgoed en is voor trekvogels onmisbaar om te broeden of om aan te sterken voor de lange trektochten. Dit trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen wat in belangrijke mate bijdraagt aan de economie van het Waddengebied.

De verwachte bodemdaling kan ook leiden tot extra afkalving van Terschellingse en Vlielandse stranden. Om deze reden hebben de eilanders al bezwaar gemaakt tegen de zoutwinning.

Natuurmonumenten stelt verder dat er voor zoutwinning voldoende alternatieve locaties in Europa te vinden zijn, die niet een uniek natuurgebied aantasten. De drie milieuorganisaties laten een onafhankelijk onderzoek opstellen over de gevolgen van zoutwinning in de Waddenzee.


(Lydia Heida)