• 06/11/2013

Startende ICT-bedrijven halen geld op (+ video)

Zeven van de negen deelnemers aan Startupbootcamp Amsterdam krijgen nu financiering die varieert van 210.000 tot 1.250.000 dollar.

Trefwoorden: #7 Write Publishing, #Aliveshoes, #iLost, #Presentain, #Startende ICT-bedrijven, #Startupbootcamp Amsterdam

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot video Startupbootcamp Amsterdam )

ENGINEERINGNET -- Startupbootcamp Amsterdam (Nederland) traint startende ondernemers in het binnenhalen van financiering. Een andere startup gaat deze maand nog een overeenkomst tekenen met een durfkapitalist. De verwachting is dat de laatste starter ook nog voor het einde van het jaar een financierder vindt.

De deelnemende starters komen uit alle windstreken vandaan en zijn gericht op internet. Zo heeft het Australische 7 Write Publishing een platform ontwikkeld voor het zelf publiceren van boeken. Geen nieuw idee, maar wel innovatief omdat het hele proces van publiceren maar zeven seconden kost.

Het Oekraïense bedrijf Presentain heeft een alternatief voor PowerPoint gemaakt. De Nederlandse starter iLost heeft een app en website ontwikkeld voor gevonden voorwerpen. Amsterdam ArenA en citizenM zijn de eerste klanten voor iLost en met de Nederlandse Spoorwegen zijn gesprekken gaande. Een andere Nederlandse deelnemer, Fuel Up, koppelt grote bedrijven en startups aan elkaar via een database, om ze van elkaars kennis en expertise te laten profiteren.

Het Italiaanse Aliveshoes stelt nu al enige honderden schoenenontwerpers in staat om online hun eigen schoen te ontwerpen. Deze worden vervolgens door Italiaanse ambachtslieden met de hand gemaakt en opgestuurd naar de klant. Zo krijgt de Italiaanse schoenenvallei Le Marche werk uit de hele wereld. Aliveshoes schat in dat volgend jaar tienduizend ontwerpers via hun website circa vijf miljoen euro omzet zullen draaien.

Bijna alle startende bedrijven die meedoen aan dit programma vinden een financierder. De totale fundingscore ligt, na twee jaar, op 90%. Vorig jaar kregen alle deelnemers financiering.

De inschrijvingen voor Startupbootcamp Amsterdam 2014 zijn nu geopend. Het programma start op 31 maart 2014. Er zijn verder programma's in Berlijn, Kopenhagen, Dublin, Eindhoven, Tel Aviv en Haifa.

Elk programma selecteert 10 starters uit meer dan 500 inschrijvingen. Deelnemers ontvangen 15.000 euro voor levensonderhoud, gratis kantoorruimte en meer dan 450.000 euro aan deals met partners. Wereldwijd staan er 750 vrijwilligers klaar om de starters te koppelen aan klanten, zakenpartners en investeerders.

Na drie maanden begeleiding, pitchen de deelnemers hun idee en bedrijf aan honderden investeerders op Demo Day. Van de voorgaande jaren is 85% van de starters nog steeds actief. Voor hen is er ook een Alumni Groei Programma.


(Lydia Heida)