• 08/11/2013

Imec mag probe voor neurowetenschappelijk onderzoek ontwikkelen

Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec tekent contract van 4,2 miljoen euro met toponderzoekscentra en liefdadigheidsstichtingen voor ontwikkeling geavanceerde neuroprobe.

Trefwoorden: #Allen Institute, #Gatsby, #gezondheid, #hersenonderzoek, #HHMI, #Imec, #medisch, #neuro, #research, #UCL

Lees verder

research

( Foto: Youtube / Allen Institute for Brain Research )

ENGINEERINGNET.BE -- Imec mag een nieuwe neuroprobe ontwikkelen voor het registreren van hersenactiviteit. Het ontving daarvoor een opdracht met een budget van 4,2 miljoen euro vanwege een partnerschap van internationale toponderzoekscentra en liefdadigheidsstichtingen die zich met hersenonderzoek bezighouden.

Het is de bedoeling dat het instrument veel meer en veel kleinere meetpunten zal bevatten dan de huidige generatie probes. De metingen zullen daardoor veel nauwkeuriger en gelijktijdig op verschillende plaatsen in de hersenen kunnen uitgevoerd worden. Dat is niet mogelijk met de huidige generatie meetsystemen.

Peter Peumans, directeur bionanoelektronica bij Imec: “De nieuwe technologie zal de registratie van signalen van volledige hersendelen mogelijk maken, daar waar de huidige technologie slechts kleine subdelen van de hersenen kan meten.”

“We lanceren dit project inderdaad omdat de huidige methodes voor het bestuderen van de hersenactiviteit ontoereikend zijn,” aldus Tim Harris, directeur van de Toegepaste Fysica en Instrumentengroep van het Howard Hughes Medical Institute.

De eerste modellen worden over 2 jaar verwacht, maar de opdracht behelst ook de ontwikkeling van een versie voor productie. Naar verwachting zullen de nieuwe neuroprobes eind 2016 wereldwijd beschikbaar zijn.

Bij het project zijn diverse partijen betrokken: het Howard Hughes Medical Institute (HHMI), Allen Institute for Brain Research, University College of London (UCL), Gatsby Charitable Foundation en Wellcome Trust.


(Bert Belmans)