• 08/11/2013

HaskoningDHV: ”Maatregelen indijken verkeerslawaai zijn 20-maal te duur”

Analyse ingenieursbureau HaskoningDHV: "EU-burger betaalt 20 keer te veel voor maatregelen verkeerslawaai." Of hoe het Europese beleid gemeenten tot mega-investeringen dwingt.

Trefwoorden: #europa, #HaskoningDHV, #TNO, #verkeerslawaai

Lees verder

Nieuws

( Foto: IMB )

ENGINEERINGNET.NL -- De Europese overheden plannen in de periode tot 2017 voor niet minder dan 125 miljard euro aan investeringen in geluidschermen, stillere wegen en maatregelen om de negatieve effecten van verkeerslawaai – waaronder gezondheidsschade - tegen te gaan.

"Veel te veel", beweert strategisch adviseur Paul de Vos van het advies- en ingenieursbureau HaskoningDHV: "Door auto’s simpelweg stiller te maken kunnen de totale kosten voor de belastingbetaler twintig keer lager. Maar de wet- en regelgeving blijven uit."

Verkeerslawaai hindert 800.000 mensen in Nederland, zo blijkt uit een analyse van het bureau. Bijna 400.000 mensen worden zelfs ernstig gehinderd en lopen een aanzienlijk risico op hartklachten en te hoge bloeddruk.

De Vos: "Het is dus volkomen terecht dat overheden investeren in geluidsbeperkende maatregelen. Het kan alleen véél goedkoper."

Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat door auto’s stiller te maken in totaal 125 miljard aan investeringen voor stillere wegen, geluidschermen en gezondheidskosten vermeden kunnen worden. Het stiller maken van auto’s kost de industrie volgens TNO slechts 7 miljard euro.

De Vos: "Voor de consument is het dus kiezen: óf twintig euro meer betalen voor een nieuwe auto, óf 400 euro extra belasting betalen voor geluidsschermen en gezondheidskosten."

Op 5 november vergaderden drie Europese instituten: het Parlement, de Raad en de Commissie in Brussel voor de derde keer over dit onderwerp in de ‘Regulation Vehicle Noise’. De Vos sprak samen met europarlementariër Judith Merkies en Johan Sliggers (beleidscoördinator bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu) de 150 aanwezigen in de zaal toe tijdens het congres over geluid, trillingen en luchtkwaliteit.

Hij vreest dat alle gesprekken in de toekomst zullen neerkomen op doormodderen met het huidige beleid. De Europese geluidsnormen dateren uit 1970 en zijn sindsdien drie keer aangepast. Het effect is echter uitgebleven, stelt hij.

De Vos: "Bovendien blijkt uit onderzoek (TNO, 17 juni 2013) dat de praktijkwaarden van auto’s afwijken van de testwaarden. Daardoor voldoen auto’s wel aan de norm, terwijl ze in werkelijkheid meer uitstoten."

"Het is dus het Europese beleid dat gemeenten tot mega-investeringen dwingt", concludeert hij.


(Bert Belmans)