• 12/11/2013

Osram experimenteert met licht bij pijnbestrijding

Hoe ingenieurs en technologische innovatie kunnen bijdragen aan gezondheid: Osram test betaalbare lichtoplossing voor pijnklinieken en artsenpraktijken uit in Münchense kliniek.

Trefwoorden: #gezondheid, #medisch, #osram, #pijn, #pijnbestrijding, #pijnkliniek, #technologie

Lees verder

research

( Foto: Osram )

ENGINEERINGNET - Het Centrum voor Interdisciplinaire Pijntherapie van het Münchense "Klinikum rechts der Isar" is de eerste pijnkliniek wereldwijd die biologisch werkzaam licht in haar therapieprogramma heeft opgenomen. In het centrum behandelen artsen uit drie disciplines chronische pijnlijders.

“We weten dat licht niet alleen ons slaap/waakritme beïnvloedt, maar ook ons psychologisch welzijn. We hopen dat de patiënten die een geconcentreerde dosis licht krijgen, daardoor ’s nachts beter zullen slapen en overdag alerter en meer gefocust zullen zijn en in het algemeen een betere en positieve relatie met hun eigen lichaam zullen hebben”, stelt Prof. Thomas Tölle, directeur van het centrum.

Het instituut is nu een samenwerking aangegaan met Osram, met als bedoeling een betaalbaar lichtsysteem op punt te stellen. Lichttherapie is niet nieuw, maar in de meeste gevallen wel vrij duur in de aanschaf. Osram daarentegen mikt vooral op betaalbaarheid, zodat zelfs dokterspraktijken het zich kunnen veroorloven.

Tölle in dat verband: “Wat is het nut van de meest intelligente lichtoplossing als geen dokter het zich kan veroorloven? Zodra de onderzoeken de naar verwachting positieve effecten op pijnlijders bevestigen, hopen we dat deze oplossing wijd verbreid gebruikt zal gaan worden in andere therapieruimten."

Het systeem is gebaseerd op het licht van LED- en fluorescentielampen, met een intelligent controlesysteem voor de productie van verschillende lichtkleuren en patronen. Er is naar verluidt zelfs geen speciaal armatuur nodig om de omschakeling tussen warm en koud wit licht te realiseren, wat cruciaal is voor het biologische effect.

De centrum gaat vanaf nu wetenschappelijks studies uitvoeren om regelmatig de invloed van de nieuwe lichttherapie op zijn patiënten te beoordelen.


(Bert Belmans)