• 18/11/2013

Graafwerken: digitale versie KLIP verwacht tegen 2016

Vlaamse regering zet volgende stap naar KLIP, het Kabel en Leiding Informatie Portaal. Daarmee zullen planaanvragers één geïntegreerde, digitale versie van leidingplannen te zien krijgen.

Trefwoorden: #bellingen, #ict, #Kabel en Leiding Informatie Portaal, #klip, #klip digitaal, #kris peeters, #nutsvoorziening, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nordstream )

ENGINEERINGNET.BE – De Vlaamse regering had na de gasramp in Gellingen het initiatief genomen om in de toekomst ervoor te zorgen dat planaanvragers - aannemers, opdrachtgevers, studiebureaus - af zouden raken van alle rompslomp die plannen van nutsleidingen op papier met zich meebrengen. Dat moet graafschade én, vooral, een herhaling van Bellingen voorkomen.

De 'stakeholders' – zowel de aanvragers als degenen die de informatie digitaal moeten inbrengen – sloten in juni jongstleden al een akkoord af, waarin ze zich engageerden om elk de nodige financiële middelen te voorzien en stappen te ondernemen om een volledig digitaal KLIP – het 'Kabel en Leiding Informatie Portaal' – te realiseren.

Nu heeft de Vlaamse regering zijn duit in het zakje gedaan door het decreet voor de volgende fase goed te keuren. Dat wordt nu voorgelegd aan het Vlaamse parlement.

In dit 'KLIP Digitale Fase' zal een planaanvrager één geïntegreerd digitaal plan met alle nodige (ondergrondse) kabel- en leidinginformatie kunnen raadplegen.

KLIP bestaat al en is operationeel. Alleen krijgen aanvragers van de verschillende kabel- en leidingbeheerders telkens een reeks afzonderlijke documenten bezorgd die deels op papier en deels digitaal zijn, met verschillende informatiemodellen, achtergrondkaarten en voorstellingswijzes.

De planaanvrager moet al deze (papieren) informatie dan zelf integreren en synthetiseren tot een bruikbaar instrument. Daardoor is de procedure nog steeds omslachtig, duur en tijdrovend, en blijft het risico bestaan dat er daardoor fouten gemaakt worden. Met de tweede – digitale fase van het KLIP – moet dat dus veranderen.

“Het mooie is dat we tegelijkertijd ook de planafhandelingstermijn halveren van 15 tot 7 dagen. En alle planaanvragers zullen samen een jaarlijkse kostenreductie van 8,8 miljoen euro realiseren. Dat is eeb reductie van 80% ten opzichte van de huidige werkwijze met de papieren plannen", claimt minister-president Peeters.

Naar verluidt zal al in 2014 een eerste proefproject van het KLIP Digitale Fase lopen. Als streefdatum voor de inwerkingtreding van de definitieve versie wordt 1 januari 2016 naar voor geschoven. (Bert Belmans)

WIE IS BETROKKEN BIJ KLIP?
Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV), beheerder van het KLIP
Beleidsdomein Mobiliteit en openbare werken
Bouwunie vzw, beroepsorganisatie voor de bouwsector in Vlaanderen
Confederatie Bouw vzw – Vlaamse Confederatie Bouw
GRB-raad
KLIM vzw, Federaal Kabel- en LeidingInformatieMeldpunt vzw
ORI vzw, brancheorganisatie van advies- en ingenieursbureaus in Vlaanderen
VRN, de Vlaamse Raad van Netwerkbeheerders (Aquafin, Belgacom, Eandis, Elia Asset, Fluxys Belgium, Infrax, Integan, IWVA, IWVB, Mobistar Enterprise Services, Pidpa, Telenet, AGSO Waterbedrijf Knokke-Heist, De Watergroep, water-link)
VVSG, de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten