• 19/11/2013

Wetenschappers laten muizen met diabetes zelf insuline aanmaken

Wetenschappers aan Vrije Universiteit Brussel slagen erin om muizen met diabetes zelf insuline te laten aanmaken door herprogrammering van cellen in alvleesklier.

Trefwoorden: #alvleesklier, #diabetes, #gezonderheid, #medisch, #onderzoek, #research, #viub, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: www.freedigitalphotos.net, © Karen Shaw )

ENGINEERINGNET - De onderzoeksgroep BetacelNeogenese, onder leiding van dr. Harry Heimberg, heeft in samenwerking met dr. Luc Bouwens - beiden verbonden aan de Belgische Vrije Universiteit Brussel - aangetoond dat muizen met een langdurig tekort aan insuline kunnen genezen na een korte behandeling met 2 eenvoudige groeifactoren.

Deze belangrijke stap in het onderzoek naar een therapie voor diabetes wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke toptijdschrift Nature Biotechnology.

Mensen met suikerziekte hebben een tekort aan betacellen in de alvleesklier, waardoor er onvoldoende insuline kan worden geproduceerd. Om de glucosespiegel in het bloed te controleren, hebben deze patiënten vaak insuline-injecties nodig.

De wetenschappers aan de VUB richtten zich in hun onderzoek op de alvleeskliercellen die onder normale omstandigheden wel spijsverteringsstoffen, maar geen insuline aanmaken. Deze cellen worden acinaire cellen genoemd.

Muizen die door langdurige diabetes nog nauwelijks betacellen bezaten, werden behandeld met 2 groeifactoren waardoor acinaire cellen werden omgevormd tot “betacel-achtigen” die wel insuline produceerden.

In de behandelde muizen werd hierdoor de bloedsuikerspiegel verlaagd tot hetzelfde niveau als in gezonde muizen met een normale hoeveelheid betacellen.

Dr. Harry Heimberg: "De acinaire cellen zijn uitermate geschikt voor herprogrammering tot betacellen: ze zijn talrijk, worden niet aangetast door diabetes en hun omgeving is identiek aan die van de betacellen.”

Toekomstig onderzoek dient volgens de onderzoekers na te gaan of dit proces ook bij mensen kan worden toegepast: kunnen acinaire cellen van de menselijke pancreas tot betacellen worden geherprogrammeerd? Indien zo, welke factoren kunnen dit proces op een veilige manier activeren?


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Op wereldschaal lijden meer dan 350 miljoen mensen aan diabetes en sterven er meer dan 4,5 miljoen per jaar aan de gevolgen van diabetes. De voorlopig ongeneeslijke ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline dat door betacellen in de pancreas (alvleesklier) wordt aangemaakt. Gecontroleerde productie van betacellen die voldoende insuline produceren zou daarom een mogelijke oplossing voor diabetes kunnen bieden.