• 22/11/2013

Ziekenhuis Oost-Limburg gaat draagbare monitoringsystemen testen

Imec, Holst Centre en Ziekenhuis Oost-Limburg hebben aangekondigd dat ze samen technologieën voor draagbare monitoringsystemen in de gezondheidszorg gaan testen.

Trefwoorden: #draagbare monitoringsystemen, #gezondheidszorg, #Holst Centre, #Imec, #Mobile Health Unit, #Ziekenhuis Oost-Limburg

Lees verder

Nieuws

( Foto: draadloze hartmonitor ontwikkeld door imec en Holst Centre )

ENGINEERINGNET.BE -- In een poging om de goedkeuring en de implementatie van dit soort technologieën in de gezondheidszorg versnellen, en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en toepassingen mogelijk maken, hebben Holst Centre en imec (technologische expertise) en Ziekenhuis Oost-Limburg ZOL (klinische expertise) een samenwerking aangegaan.

Draagbare systemen voor real-time monitoring kunnen de behandeling van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes radicaal veranderen.

Patiënten hoeven dan niet zo vaak, of voor een kortere tijd naar het ziekenhuis, terwijl gezonde personen uit hoge-risicogroepen gebaat kunnen zijn bij een onopvallend systeem dat continu monitort en tijdig waarschuwt bij mogelijke ontwikkeling van een bepaald ziektebeeld.

Clinici van ZOL en de Mobile Health Unit (een gezamenlijk initiatief tussen ZOL en Universiteit Hasselt) zullen de draagbare technologieën van Holst Centre en imec testen op echte patiënten in een klinische omgeving.

De bedoeling is om antwoorden te vinden op vragen als "Hoe comfortabel zitten die draagbare apparaten eigenlijk?" en "Kunnen ze aandoeningen zoals hart-arrhythmia opsporen?"

Bovendien zullen de partners klinische en technische inzichten delen om zo de technologie beter te kunnen afstemmen op de medische behoeften. Zo kunnen bestaande oplossingen verbeterd worden en nieuwe toepassingen ontwikkeld.

De samenwerking levert nu al resultaten op. Tijdens de ‘Wireless Health’-conferentie in november 2013, hebben de partners een kleine pilootstudie voorgesteld over het gebruik van draagbare sensoren om slaapapneu op te sporen.


(Guy Leysen)