• 27/11/2013

Duitse industriële ondernemers zien wintermaanden met vertrouwen tegemoet

De 'Ifo Business Climate Index 'voor industrie en handel in Duitsland op het hoogste niveau sinds voorjaar 2011. Dat is goed nieuws voor Belgische maakindustrie.

Trefwoorden: #duitsland, #economie, #export, #ifo, #vertrouwen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gildemeister )

ENGINEERINGNET.BE – De Duitse IFO-vertrouwensindex bij ondernemers staat op het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2011. Dat stelt het Duitse economische instituut – het Ifo Center for Business Cycle Analysis and Surveys - vast op basis van zijn maandelijkse enquête bij zowat 2.500 bedrijven.

De Duitse economie blijkt de wintermaanden met vertrouwen tegemoet te zien. Met name het ondernemingsklimaat in de producerende bedrijven is aanzienlijk verbeterd, van -6,3 in november 2012 tot +15 in november 2013.

De industriële ondernemers laten zich nu duidelijk positiever uit over hun huidige bedrijfssituatie dan een maand geleden en stellen 'sterke impulsen' te verwachten vanuit de export.

Op handelsvlak verbeterde het ondernemingsklimaat op beide niveaus. De retailers zijn veel optimistischer over hun toekomstige zakelijke ontwikkelingen, terwijl de beoordeling van de huidige bedrijfssituatie grotendeels ongewijzigd bleef. Bij de groothandelsbedrijven is er, naast de rooskleuriger toekomstverwachting, ook tevredenheid over de huidige bedrijfssituatie.

Dat het vertrouwen in Duitsland op een hoog niveau staat en blijft, is goed nieuws voor de Belgische exporteurs. Duitsland in namelijk één van onze belangrijkste handelspartners.


(Bert Belmans)