• 28/11/2013

850 studenten schuimen Vlaamse technologiesector af

Komende maanden gaan 850 technologiestudenten langs bij 40 Vlaamse bedrijven om te proeven van bedrijfsrealiteit. Schitterend initiatief van Agoria, drie universiteiten en vier hogescholen.

Trefwoorden: #agoria, #bachelor, #carriere, #Go2Work, #ingenieur, #job, #student, #technologie, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE – "Hoe zal mijn job er later uitzien?" Met die vraag in het achterhoofd trekken de volgende maanden 850 studenten uit technisch georiënteerde richtingen naar 40 Vlaamse technologiebedrijven. Werkgeversfederatie Agoria doopte zijn initiatief 'Go2Work’.

'Go2Work’ bestaat al langer, maar is voor de eerste maal stevig opengetrokken. Tot nu waren de bedrijfsbezoeken voorbehouden aan studenten industrieel en burgerlijk ingenieur.

Dit jaar werd de scope uitgebreid en zijn ook studenten uit de professionele bachelor-richtingen van de partij: elektromechanica, elektrotechniek, elektronica-ICT, mechanisch ontwerp en productietechnologie, autotechnologie, bouwkunde, chemie en auto-elektronica.

De bedoeling is dat de studenten 'proeven' van het soort jobs dat in het verlengde ligt van hun studierichting. Agoria: 'Zo kunnen ze zich een beeld vormen van de verschillende functies - productie, technisch-commercieel, R&D, management - en van hun carrièreperspectieven in de technologische industrie. De bedrijfsrealiteit is vaak complex."

Het voordeel voor de bedrijven ligt voor de hand: technische profielen zijn uiterst gegeerd, en op die manier krijgen ze de kans zich op een informele manier te presenteren aan toekomstige werknemers. Industriebedrijven zijn namelijk vaak wel vaak goed bekend bij ingenieurs en technici die al een tijdje tewerkgesteld zijn, maar niet bij aanstormend talent.

En hoe dan ook: jonge techneuten in de vertrouwde omgeving van het eigen bedrijf ontvangen heeft nog altijd een streepje voor op rekruteren via andere kanalen, zoals jobadvertenties of -beurzen.

Bovendien: ook de uitbreiding naar bachelors verdient bijval. Die zijn op de arbeidsmarkt – althans voor bepaalde richtingen – nog gegeerder dan ingenieurs, zo blijkt uit verschillende studies.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Inrichter Agoria werkt voor 'Go2Work’ samen met 3 Vlaamse universiteiten (KULeuven, UGent, VUB) en 4 Vlaamse hogescholen (Erasmushogeschool Brussel, Karel De Grote Hogeschool, Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende, Hogeschool Gent).

FOTO
Studenten 2de bachelor burgerlijk ingenieur van de KU Leuven op bezoek bij weefmachineproducent Van de Wiele in Marke.