• 28/11/2013

IT-beveiliging: derde van productiebedrijven wantrouwt eigen personeel

Eén derde van productiebedrijvenin Europa maakt zich zorgen over juridische gevolgen van datalekken of dataverlies en heeft op dat vlak weinig vertrouwen in eigen personeel.

Trefwoorden: #beveiliging, #ict, #iron mountain, #productie, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: Panasonic )

ENGINEERINGNET - Uit nieuw onderzoek van Iron Mountain en PwC blijkt dat de meeste organisaties (82%) in Europa veel vertrouwen hebben in hun medewerkers waar het gaat om het naleven van regels voor informatieveiligheid.

De productiesector vormt daarop een uitzondering: die is met slechts 67 procent veel wantrouwiger. Bovendien maakt één derde (32%) van productiebedrijven zich zorgen over de juridische gevolgen van datalekken of dataverlies. In vergelijking met andere sectoren (16%) is dat hoog.

Verder vreest ongeveer de helft (48%) van de productiebedrijven voor financiële schade die hieruit voortvloeit. In vergelijking met andere sectoren (33%) is dat eveneens hoog.

Ondanks dit wantrouwen is de motivatie om te investeren in beleid om informatierisico´s te verkleinen laag: ongeveer één op de vier productiebedrijven (24%) heeft geen plannen om te investeren in trainingen om informatierisico’s te verkleinen.

Daarnaast geeft meer dan één derde (37%) van de productiebedrijven aan niet met hun medewerkers over deze kwestie te communiceren.

Jeroen Strik van Iron Mountain: “De productiesector in Europa staat onder druk als gevolg van wereldwijde ontwikkelingen. Een productiebedrijf dat succesvol wil blijven, zal juist nu van zijn eigen bedrijfsinformatie moeten profiteren."

"Daarvoor is het nodig belangrijke bedrijfsinformatie enerzijds snel en eenvoudig toegankelijk te maken, en anderzijds te zorgen voor een veilig en betrouwbaar beheer van informatie."

"Dit vereist een krachtig informatiebeheerbeleid en een bedrijfscultuur waarin respectvol en met gevoel voor verantwoordelijkheid met informatie wordt omgegaan."


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Voor het onderzoek ondervroeg PwC senior managers bij 600 Europese bedrijven van 250 tot 2500 medewerkers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.