• 28/11/2013

Eandis gelauwerd voor bijdrage aan GIPOD-databank voor geplande werken

Eandis bekroond met prijs voor bijdrage aan GIPOD- databank voor geplande werken op openbaar domein, vooral voor het automatisch inbrengen van zijn planningen in het systeem.

Trefwoorden: #crevits, #databank, #desomer, #eandis, #gipod, #klip, #mobiliteit, #openbare werken, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - Begin mei 2013 werd GIPOD - het 'Generiek Informatie Platform Openbaar Domein' - officieel gelanceerd door Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

GIPOD is een centrale databank waarin bedrijven die met openbare werken te maken hebben, hun geplande werken intikken. Bijvoorbeeld de Vlaamse overheid, steden en gemeenten, nutsbedrijven en busmaatschappij De Lijn doen dat al.

Op die manier kunnen de werken van verschillende partijen beter op elkaar worden afgestemd om de hinder tot een minimum te beperken. U weet wel, de stoep die in één week tweemaal wordt opengebroken, of de bus die niet voorbij een werk in uitvoering raakt.

Eandis wordt nu gelauwerd voor zijn grote bijdrage aan de geboorte van GIPOD. Als eerste nutsbedrijf integreerde het naar verluidt een automatische koppeling tussen haar interne systemen en GIPOD.

De nieuwe investeringswerken worden dagelijks automatisch opgeladen en bijgewerkt. Dat levert ook een grote tijdsbesparing op. Eandis ontwikkelde eveneens een systeem om geautomatiseerd planaanvragen te doen bij werken. Dat gaat naar verluidt tienmaal sneller dan bij een manuele aanvraag.

Luc Desomer, directeur Public Affairs en Communicatie bij Eandis: "Momenteel draait het systeem al in zowat de helft van ons werkgebied. De komende maanden voegen we alle andere steden en gemeenten uit ons werkgebied stap voor stap toe."

Ook in een verwant domein worden stilaan vorderingen gemaakt. Zo leeft de verwachting dat de digitale versie van KLIP – het Kabel en Leiding Informatie Portaal - tegen 2016 volledig operationeel zal zijn. Via KLIP zullen planaanvragers voor graafwerken één geïntegreerde, digitale versie van alle ondergrondse leidingplannen te zien krijgen.


(Bert Belmans)