• 29/11/2013

Sterke groei in patentaanvragen door Nederlandse wetenschappers

Uit onderzoek van het Rathenau Instituut blijkt dat het aantal patentaanvragen door universiteiten en kennisinstellingen 14 keer groter is geworden tussen 1980 en 2009.

Trefwoorden: #chemie, #high tech, #life sciences, #patenten, #Rathenau Instituut

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rathenau Instituut, screenshot PDF )

ENGINEERINGNET.NL -- Sinds 1980 zijn wetenschappers voornamelijk gericht op het ontwikkelen van technologie op het gebied van high tech, life sciences en chemie.

Kennisinstellingen hebben een groeiend aandeel in de patentaanvragen die relevant zijn voor deze sectoren, op de tuinbouw na. Tussen 2005 en 2009 waren onderzoekers aan kennisinstellingen betrokken bij 1 op de 14 patentaanvragen, als aanvrager of als uitvinder.

Maar twee derde van alle patentaanvragen, waarbij onderzoekers van universiteiten en universitaire medische centra waren betrokken, staat op naam van een bedrijf.

In Nederland wordt per hoofd van de bevolking meer patenten aangevraagd dan op basis van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling is te verwachten. In de periode van 2000 tot 2009 was Nederland het vijftiende land ter wereld in bruto uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en het negende land in patentaanvragen.

Het bestand van patentaanvragen van Nederlandse aanvragers is gebaseerd op PATSTAT, een database van het Europese Octrooicentrum. Dit is samengesteld uit de databases van circa tachtig nationale en regionale patentbureaus.


(Lydia Heida)