• 29/11/2013

In 2014 dreigen geen blackouts, stelt netbeheerder Elia

Volgens de Winter Outlook is bevoorradingszekerheid in België in 'normale en strenge winteromstandigheden' verzekerd. De vooruitzichten zijn alleszins beter dan een jaar geleden.

Trefwoorden: #awirs, #centrale, #doel, #economie, #Elia, #energie, #netbeheerder, #nucleair, #ruien, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE -- 'De vooruitzichten voor België zijn positief voor winter 2013-2014. Dat laat Belgisch netbeheerder Elia weten. Uit de cijfers van de vereniging van Europese transmissienetbeheerders blijkt dat de situatie met betrekking tot de productie van elektriciteit voor de komende winter minder precair is dan in de winter van 2012-2013.

Dat heeft te maken met het opnieuw beschikbaar zijn van 2 nucleaire centrales: Doel 3 en Tihange 2, die vorig jaar stillagen en die samen goed zijn voor 2.000MW.

Daartegenover staat dat intussen ongeveer 800MW offline is gegaan, door het sluiten van de centrales van Ruien en Les Awirs in Luik. Daarbovenop wordt nog eens 400MW aan thermische productie in januari 2014 stilgelegd.

'Maar' stelt Elia, 'zelfs in geval van koude temperaturen in combinatie met weinig wind en zon, zal de invoercapaciteit van ongeveer 3.500MW vanuit de buurlanden volstaan om de vraag naar elektriciteit te dekken'.

Net als vorig jaar zal Elia vanaf 2 december een indicator van het evenwicht tussen vraag en aanbod in België op de homepage van zijn website publiceren.

Deze indicator zal opgebouwd zijn als een verkeerslicht dat op groen, oranje of rood staat afhankelijk van de situatie voor vandaag en voor morgen en een vooruitzicht geeft voor de komende 5 dagen.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De Winter Outlook 2013 - 2014 consolideert de prognoses 'voor normale en strenge winteromstandigheden' die de verschillende transmissienetbeheerders binnen Europa maken voor de komende winterperiode.

Dergelijke prognoses zijn 'voorlopige' studies voor verschillende tijdshorizonten om na te gaan of de productiecapaciteiten en de netelementen op de vraag voorzien zijn. Er wordt daarbij geen rekening gehouden met onverwachte incidenten of met de economische context.