• 02/12/2013

Studenten TU Eindhoven gaan grootste ijskoepel ooit bouwen

Een Nederlands team van circa 50 personen gaat in januari in Finland de grootste ijskoepel ooit bouwen, met een diameter van dertig meter en een hoogte van tien meter.

Trefwoorden: #Finland, #ijskoepel, #SnowWorld, #studenten, #TU Eindhoven

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- De regie is in handen van een docent en een groep studenten van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Ze willen laten zien dat ijs versterkt met zaagsel een snel en goedkoop bouwmateriaal is voor tijdelijke constructies, zoals ijshotels, hallen voor de opslag van landbouwgewassen of voor de offshore industrie.

De grootste ijskoepel tot nu toe was 25 meter groot, in 2001 in Japan. De Nederlandse dome, in het Finse Juuka, wordt een stuk groter, dankzij nieuwe techniek. Als het experiment van de TU/e slaagt, opent het de deur om ook andere vormen in ijs te bouwen, en koepels tot wel 100 meter groot.

De enorme afmeting van de hal is mogelijk door het gebruik van pykrete; ijs dat is versterkt met fijne houtvezels, waardoor het drie keer zo sterk wordt en veel taaier. Alleen in de onderste laag van de hal is dit versterkte ijs nodig; bovenin is zuiver ijs sterk genoeg.

De teamleden bouwen de hal met behulp van een grote luchtballon, met daarover een netconstructie die de vorm van de ballon bepaalt. Daar spuiten ze het ijs in laagjes op. Wanneer het ijs stevig genoeg is, wordt de ballon eruit gehaald.

De crux van de laagjestechniek is dat telkens eerst een laagje droge sneeuw wordt opgespoten, en daarna een mengsel van water met 10 procent zaagsel. Dat mengsel trekt in het sneeuwlaagje, waarna dit geheel bevriest. Daarna volgen telkens dezelfde stappen zodat er een massieve schaal van ijs ontstaat. De bouwmethode is door de gekozen materialen en het lage energiegebruik zeer duurzaam.

Op 29 december vertrekt het team naar Finland. Na aankomst in Finland bouwt het TU/e-team eerst een proefversie van 11 meter. Wanneer die staat, wordt deze gebruikt als bouwkeet en volgt de grote koepel, van 30 meter. Op zaterdag 18 januari staat de opening daarvan gepland.

Het kernteam bestaat uit TU/e-docent Arno Pronk en de Bouwkundestudenten Remy Houben, Frank Janssen, Jorrit Hijl en Roel Pluijmen. Houben en Janssen, beiden inmiddels afgestudeerd, onderzochten vorig jaar de optimalisatie van het materiaal.

Bouwkundestudenten Hijl en Pluijmen onderzochten dit jaar constructie, vormgeving, organisatie en productietechniek. Begin november bouwden de studenten al een proefkoepel van vijf meter doorsnede, bij SnowWorld in Landgraaf.

Volgens Pronk is het voor het eerst dat vezelversterkt ijs wordt gebruikt voor een bouwkundige toepassing. “We willen laten zien dat je dit ijs bouwkundig kunt gebruiken, dat je er slanke, veilige en goedkope constructies mee kunt maken.

Deze techniek maakt veilige, milieuvriendelijke toepassingen van seizoensopslag mogelijk in de landbouw, offshore-industrie, expedities, en voor recreatieve voorzieningen bij ijshotels.”

Het team denkt dat het met hun techniek constructief mogelijk is om nog veel grotere domes en andere vormen te gaan bouwen. “Een dome van honderd meter is ook mogelijk. Maar productietechnisch vraagt het om meer en zwaardere machines om de sneeuw, het water en het zaagsel zo ver en zo hoog te spuiten”, aldus Pronk.


(Guy Leysen) (bron en foto: TU Eindhoven)

Op de foto: de proefkoepel bij SnowWorld in Landgraaf.