• 03/12/2013

Oprichting bedrijf voor 3D-printen van keramiek

Formatec Ceramics, Innotech Europe en Energie Centrum Nederland (ECN) starten een nieuw bedrijf voor het maken van driedimensionale objecten in keramiek.

Trefwoorden: #3D-printen van keramiek, #ECN, #Energie Centrum Nederland, #Formatec Ceramics, #Innotech Europe

Lees verder

Nieuws

( Foto: ECN )

ENGINEERINGNET -- Vanaf begin 2013 hebben deze drie organisaties aan een print proces voor keramische componenten gewerkt.

Er is in die periode een geheel nieuw type 3D-printer ontwikkeld. Ook zijn er recepturen opgesteld voor het te printen materiaal. Het gaat om twee, onlangs gevalideerde, keramiek recepturen voor aluminium oxide en zirkoon oxide.

De nieuwe techniek bestaat uit een fotogevoelige hars die wordt vermengd met één van bovengenoemde typen keramisch poeder. Dit wordt vervolgens laagje voor laagje belicht.

Middels het debinden en sinteren wordt de hars verwijderd en verkrijgt het materiaal zijn uiteindelijke eigenschappen. Deze technologie heeft de naam Admaflex meegekregen.

Dit 3D-printproces wordt door het nieuw opgerichte bedrijf Admatec Europe (met hoofdzetel in Nederland) in de markt gezet. Het bedrijf stelt dat deze methode van 3D-printen veel sneller is dan andere manieren, waarbij het materiaal heel homogeen is zodat de eigenschappen in alle richtingen hetzelfde zijn.

Via medeoprichter Formatec Ceramics, een toonaangevend spuitgietbedrijf, komen nu de eerste klanten binnen. Admatec Europe onderzoekt ook de mogelijkheden voor het net zo nauwkeurig printen van grotere objecten.

Ook is het bedrijf bezig met het testen van metaal en samengestelde materialen zoals cermets voor 3D-printen.


(Lydia Heida)