• 04/12/2013

Philips ontwikkelt als eerste ter wereld een digitaal PET-scanapparaat

Deze nieuwe scanner levert aanzienlijk scherpere beelden dan de bestaande analoge machines, zodat onder meer moeilijk zichtbare tumoren zijn op te sporen.

Trefwoorden: #beeldvorming, #digitaal PET-scanapparaat, #Philips, #radiologie, #Vereos PET/CT

Lees verder

Nieuws

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET -- De PET-scanner, die Vereos PET/CT heet, werd deze week op een congres over radiologie in Chicago gepresenteerd.

De scanner levert driedimensionale beelden van cellen en zelfs moleculen in het lichaam. Deze beelden zijn erg nauwkeurig en heel helder, wat dit systeem onderscheidt van traditionele scanners.

Voorafgaand aan het onderzoek wordt een geringe hoeveelheid radioactief traceermiddel in de patiënt geïnjecteerd, dat zich in lichaamsweefsel en organen ophoopt en uiteindelijk wordt afgebroken.

De PET-scanner registreert de fotonenparen die tijdens dit afbraakproces door het lichaam worden uitgezonden en bouwt op basis daarvan het beeld op. Het is de eerste scanner die met digitale silicone fotomultiplicatiedetectoren werkt.

Philips toonde op het congres ook nog een tweede nieuwe CT-scanner. Deze scanner detecteert het kleurenspectrum van röntgenstralen en maakt aan de hand hiervan gedetailleerde afbeeldingen in kleur. Dit geeft een arts meer inzicht in de medische toestand van een patiënt dan de conventionele afbeeldingen in grijstinten.

CT-scanners worden zeer vaak ingezet bij de diagnose van uiteenlopende aandoeningen en verwondingen. Wereldwijd gaat het om meer dan 450 miljoen beeldvormingsprocedures per jaar.

Diverse ziekenhuizen tonen interesse in de aanschaf van beide apparaten en Philips heeft voor hen al offertes opgesteld. Het elektronicaconcern haalt nu al 40% van de omzet uit medische apparatuur en verwacht veel van de digitalisering van de zorg.

Dit schept ook mogelijkheden voor cloudoplossingen zodat artsen direct toegang hebben tot de medische gegevens van patiënten.


(Lydia Heida)