• 06/12/2013

FlorPro-project van GHL Group laureaat innovatieprijs Altran Stichting

FlorPro-project wil natuurlijke beschermende flora ontwikkelen in plaats van kunstmatige of chemische samenstellingen. Dat kan tot nieuw type verse voedingsproducten leiden.

Trefwoorden: #Abattoir, #altran, #Evelyne Huytebroeck, #FlorPro, #InsecTime, #onderzoek, #research, #The Green Kow, #ucl, #voeding

Lees verder

research

( Foto: Altran )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks reikt de Altran Stichting een innovatieprijs uit rond een bepaalde thematiek. De prijs in kwestie is niet 'één van de vele', maar wordt internationaal erkend en geniet bijval van de overheid. Brussels minister Evelyne Huytebroeck zat bijvoorbeeld de jury voor.

Kandidaten kunnen ideeën in de vorm van projectvoorstellen indienen. Die worden beoordeeld op hun merites. De winnaar krijgt vervolgens 6 maanden ondersteuning van de internationale engineeringgroep Altran die in elk projectstadium - van het initiële idee tot de uitrol van het eindproduct, inclusief organisatie, communicatie en aantrekken van partners voor het project - ingenieurs ter beschikking stelt.

In 2013 was gekozen voor "Technologische Innovatie voor veilig, duurzaam en gezond voedsel” als centraal thema. Van de vele kandidaten die hun project indienden haalden slechts 4 finalisten de eindmeet: GHL Group met het project FlorPro, een team van 3 UCL-studenten met InsecTime (insecten opnemen in voer voor hoevedieren onder de vorm van meel of onverwerkte grondstoffen), Abattoir (bouw van een nieuw duurzaam slachthuis) en The Green Kow (insecten herinvoeren in de voedselketen).

Als laureaat kwam ten slotte GHL Group uit de bus. Hun project, FlorPro, is een partnership tussen privévoedingsbedrijven, onderzoekslaboratoria en de Universiteit van Luik.

De doelstelling van het project bestaat erin een nieuw type verse voedingsproducten te ontwikkelen met een langere levensduur, meer veiligheid en een hogere organoleptische kwaliteit. Deze doelstelling zou haalbaar moeten zijn door bij voorkeur natuurlijke beschermende flora te ontwikkelen in plaats van kunstmatige of chemische samenstellingen.

Het is namelijk de bedoeling de ontwikkeling van de in het verse voedsel bestaande beschermende flora te isoleren en op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Dankzij deze ontwikkeling zal een grotere hoeveelheid nuttige flora het medium innemen en zo zeer competitief worden. Het zal uiteindelijk de groei van afbrekende flora afremmen.

De winnaar van elke landelijke editie gaat door naar een internationale wetenschappelijke Altran-competitie die in januari 2014 op de agenda staat.


(Bert Belmans)