• 06/12/2013

Weststromstrasse: Duitsers willen 9000MW aan windenergie in net injecteren

Duits minister vergelijkt Weststromstrasse windenergieproject met 'reconstructie van Oost-Duitsland na eenwording'. De eerste fase, een ondergrondse 5,5km lange kabel, is afgerond.

Trefwoorden: #e.on, #energie, #energiewende, #kabel, #nexans, #Robert Habeck, #techniek, #Weststromtrasse

Lees verder

Nieuws

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET - Als onderdeel van de Energiewende is E.ON Netz gestart met een infrastructuurproject voor de toekomstige injectie van 9000MW aan elektriciteit – het equivalent van 9 kerncentrales - in het 380kV-transmissienetwerk langs de Duitse westkust.

Daarbij zal het transport van de windenergie via ondergrondse kabels op het vasteland in een corridor van 20km breed langs de kust gebeuren.

De Duitsers lopen hoog op met hun 'Weststromstrasse'-windenergieproject. In een interview met de krant Norddeutsche Rundschau vergeleek Dr. Robert Habeck, Minister voor Energietransitie van Sleeswijk-Holstein, de noodzaak voor dit gigantische infrastructuurproject zelfs 'met de reconstructie van Oost-Duitsland na de eenwording': "Een elektriciteitskabel voor de op het land geproduceerde windenergie maakt deel uit van de economische belofte."

Ook Andreas Fricke van E.ON Netz is ervan overtuigd dat het de druk op het elektriciteitsnet zal verlagen omdat nu veel stroom verloren gaat: "Alleen al in Dithmarschen wordt er momenteel ca. 1000MW windenergie opgewekt die niet altijd in het elektriciteitsnet kan worden geïnjecteerd."

Het eerste deel van het gigantische project is nu officieel in gebruik genomen: een dubbel ondergronds kabelsysteem van 110kV met een totale lengte van ca. 5,5 km, en een transmissiecapaciteit van 360MW.

'De aluminium kabel heeft een iets grotere diameter dan een vergelijkbare koperkabel, maar is naar verluidt lichter en voordeliger', aldus Nexans dat de kabel voor 4 miljoen euro mocht leveren en installeren. Nexans in een mededeling: "De planning en werkzaamheden voor de ondergrondse kabel zijn in een recordtijd van 2,5 jaar voltooid, waarbij de installatie en grondwerkzaamheden voor het volledige kabelsysteem slechts 6 maanden in beslag namen."

E.ON is intussen ook begonnen de netstructuur aan te passen door een nieuw transformatorsubstation toe te voegen en de capaciteit van een substation uit te breiden.


(Bert Belmans)