• 10/12/2013

Google, Facebook en Apple roepen Obama op NSA-spionage in te perken

In open brief roepen enkele van grootste technologiebedrijven ter wereld president Obama en het Amerikaanse Congres op om spionage-activiteiten van NSA aan banden te leggen.

Trefwoorden: #AOL, #Apple, #Facebook, #Google, #ict, #LinkedIn, #Microsoft, #nsa, #spionage, #Twitter, #Yahoo

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- In een korte brief die door acht bedrijven (Apple, Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, Yahoo, AOL en Microsoft) werd ondertekend, vragen ze om de bestaande maatregelen te hervormen, zodat deze transparanter worden en een duidelijke wettelijke grondslag krijgen. Daarnaast moeten alle veiligheidsmaatregelen onafhankelijk gecontroleerd kunnen worden.

De oproep komt er na een niet-aflatende stroom onthullingen over de manieren waarop het National Security Agency data van burgers verzamelt.

"Balans slaat door"
De brief verscheen maandag in paginagrote advertenties in onder meer The New York Times en The Washington Post.

“De onthullingen van afgelopen zomer laten duidelijk zien dat er een wereldwijde hervorming nodig is van surveillancepraktijken”, zo staat er. “De balans helt in heel wat landen te sterk over ten voordele van de overheid en ten koste van de rechten van het individu – rechten die staan ingeschreven in onze grondwet.”

De voorgestelde hervormingen vertegenwoordigen de grootste gezamenlijke actie van technologiebedrijven tegen het massaal verzamelen van telefoon-, e-mail- en dataverkeer door de overheid.

Op de site staan ook verschillende getuigenissen van toplui van de deelnemende bedrijven, onder wie Google-baas Larry Page, Facebook-CEO Mark Zuckerberg en Yahoo-topvrouw Marissa Mayer.

“Mensen gebruiken geen technologie die ze niet vertrouwen”, zegt Brad Smith, hoofd van de juridische dienst bij Microsoft. “De overheid heeft dit vertrouwen beschaamd en de overheid moet dit weer rechtzetten.”

Vijf voorstellen
De bedrijven vragen vijf specifieke maatregelen:
- het beperken van de mogelijkheid voor de overheid om data van gebruikers te verzamelen
- de mogelijkheid om een overzicht te geven en rekenschap af te leggen
- transparantie over de vragen van de overheid
- respect voor het vrije verkeer van informatie
- conflicten vermijden tussen verschillende regeringen

Muscular
Hoezeer de bedrijven zelf betrokken waren bij de surveillance-activiteiten en hoe goed ze ervan op de hoogte zijn, is een brandende kwestie sinds de onthullingen deze zomer van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden.

In oktober schreef The Washington Post nog dat nieuw ontdekte documenten bewezen dat de NSA in het geheim data kon inkijken bij verschillende technologiebedrijven door onbeveiligd internetverkeer af te tappen. Dat programma luisterde naar de naam Muscular.

Geen vrije meningsuiting?
Volgens de bedrijven worden alle pogingen om hun reputatie weer op te frissen door de overheid zelf verhinderd. Het is hen immers verboden om meer informatie te geven over de aanvragen die ze krijgen van de regering om klantendata door te spelen.

Google was de eerste die deze ‘Foreign Intelligence Surveillance Court’ in juni aanklaagde. Volgens het bedrijf heeft het het recht om ‘onder het Eerste Amendement’ samenvattende statistieken over dit soort aanvragen te publiceren.

Ook Microsoft liet zich al in dezelfde zin uit en noemde de beperkingen die de overheid oplegt om hier open over te zijn "een beperking van de vrije meningsuiting".


(bron: ZDnet, Frederic Petitjean)