• 11/12/2013

Groenste pompstation van Nederland opent zijn deuren

Na jarenlange voorbereiding is 'Green Planet', gelegen aan de A28 bij het Drentse dorp Pesse, nu in staat allerlei soorten brandstof te leveren.

Trefwoorden: #duurzaam tankstation, #e-laadpalen, #elektrische voertuigen, #Green Planet, #laadpalen, #plug-in hybrides, #snellaadpalen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia (Mariordo )

ENGINEERINGNET.NL -- Initiatiefnemer Edward Doorten ging in 1999 van start met de realisatie van een duurzaam tankstation.

Hij moest hiervoor verschillende obstakels wegwerken, zoals langlopende bezwaarprocedures tegen het pompstation. Onlangs opende het groenste tankstation van Nederland dan toch zijn deuren.

Doorten wil met dit tankstation mensen bewust maken van de mogelijkheden van duurzame brandstof. Green Planet biedt drie milieuvriendelijke alternatieven aan voor fossiele brandstof zoals diesel en benzine, die overigens ook bij het tankstation zijn te verkrijgen.

Er is elektriciteit beschikbaar voor plug-in hybrides en elektrische voertuigen, via gewone laadpalen, e-laadpalen en snellaadpalen. Ook levert het tankstation verschillende mengsels ethanol en groen gas. Dit gas is geproduceerd in de vergistingsinstallatie van de nabijgelegen afvalverwerker Attero.

Bij het tankstation staan drie windmolens die voldoende elektra opwekken om het geheel van energie te voorzien.

Doorten ontving subsidie uit de Unieke Kansen Regeling (UKR) van Agentschap NL. Ook bood deze Doorten toegang tot hun netwerk en andere zakelijke contacten.


(Lydia Heida) , plug-in hybride Chevrolet Volt)