• 11/12/2013

Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid: aspartaam is veilig

"Aspartaam en afgeleide producten zijn veilig voor menselijke consumptie." Dat besluit het EFSA na de eerste, volledige risico analyse.

Trefwoorden: #aspartaam, #EFSA, #European Food Safety Agency, #fenylketonurie, #kunstmatige zoetstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia (LHcheM )

ENGINEERINGNET -- De huidige aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van 40mg per kilo lichaamsgewicht kan veilig beschouwd worden voor de doorsnee bevolking.

Enkel voor patiënten die leiden aan fenylketonurie (PKU), een zeldzame metabolisme stoornis, wijkt de ADI af van de standaard omdat zij een strik dieet moeten volgen. Fenylketonurie wordt in België opgespoord bij de geboorte via de hielprik.

Er zijn geen bewijzen gevonden dat aspartaam verantwoordelijk zou zijn voor kanker of genetische schade. Er zijn ook geen aanwijzingen gevonden dat aspartaam schadelijk zou zijn voor zwangere vrouwen en de ontwikkeling van de foetus.

De producten die vrijkomen als aspartaam wordt afgebroken in het lichaam zijn ook van nature aanwezig in andere voedingsmiddelen (zoals methanol in fruit en groenten).

Het ANS panel van het EFSA (European Food Safety Agency) dat voedingsadditieven op hun veiligheid onderzoekt bestaat uit onafhankelijke experten van verschillende Europese nationaliteiten. Het onderzoek is één van de meest uitgebreide die er over aspartaam werden gevoerd.

Het onderzocht ook alle afgeleide producten en keek zowel naar studies over menselijke als dierlijke consumptie. Het panel deed 2 oproepen voor het insturen van data en kon daardoor een zeer groot aantal studies inkijken (zowel gepubliceerde als ongepubliceerde). Op de eerste versie van hun rapport, dat openbaar werd gemaakt voor commentaar, kwamen 200 reacties.

Het EFSA onderzoekt de veiligheid van voedsel op systematische basis. De studie over aspartaam werd vervroegd op vraag van de Europese Commissie in 2011


(Saskia Van Hoyweghen) , aspartaam)