• 17/12/2013

3D-printing legt fouten in plannen ITER kernfusiereactor bloot (+video)

Door Koreanen 3D-geprinte maquette legt op congres over ITER-fusiereactor onverwacht onvolkomenheden in reële bouwplannen bloot. Of hoe 3D-printing zelfs hypercomplexe structuren verbetert.

Trefwoorden: #3d print, #agoria, #engineering, #iter, #kernfusie, #techniek

Lees verder

research

ENGINEERINGNET - Begin december vond in Monaco een congres plaats waar een stand van zaken wordt opgemaakt over de bouw van de machinecomponenten door betrokken leveranciers in de hele wereld. De reactor, die momenteel in aanbouw is in het zuiden van Frankrijk (Cadarache, Provence), is de meest complexe machine voor energieproductie ter wereld.

Dit jaar stond een maquette van de reactor opgesteld in de expohal. De aanbesteding voor de productie van deze 3D-maquette werd gewonnen door een Koreaanse firma.

Pittig detail is dat tijdens de omzetting van de (reële) bouwplannen naar print-instructies voor de 3D-maquette enkele onvolkomenheden aan de plannen werden ontdekt. Zo kwamen bepaalde interface-problemen aan het licht, waaronder niet in de plannen voorziene doorvoeringen van leidingen doorheen de wanden van de reactor.

Uit deze ervaring bleek eens te meer dat het goede beheer van de interfaces tussen alle reactorcomponenten en gebouwen, een puzzel van meer dan één miljoen stukken, een van de factoren is die van doorslaggevend belang zullen zijn voor het welslagen van de bouw van deze complexe infrastructuur.

Een andere belangrijke les om te onthouden is dat 3D-printing of in dit geval beter 'additieve fabricage', een techniek om onder meer hoogwaardige stukken voor de ruimtevaart te produceren, ook performante ondersteuning kan bieden bij het modelleren van hypercomplexe installaties.


(bron: Agoria)

ACHTERGROND
ITER is de eerste, weliswaar nog niet commerciële kernfusiereactor ter wereld die méér energie zal produceren dan men erin stopt (nl. 500 MW productie tegenover een inbreng van 50 MW aan energie voor het in stand houden van de fusiereacties).

De deelnemers aan de bouw van dit 15 miljard euro kostende onderzoeksproject zijn Europa (met 40% van de voorziene contractvolumes ook meteen de grootste leverancier van uitrustingen en diensten in ITER), de VS, Rusland, Zuid-Korea, China, Japan en India (deze laatste 6 partijen vertegenwoordigen elk ongeveer 10% van de leveringen).

ITERBELGIUM
Zowel kmo’s als grote bedrijven met interesse voor deelname aan het ITER-project kunnen zich vrijblijvend en kosteloos als mogelijke leverancier aanmelden en kenbaar maken via Iterbelgium. De coördinatie is in handen van Agoria. Uw contactpersoon: christian.dierick@agoria.be