• 17/12/2013

Recordaantal faillissementen maar mogelijk toch trendbreuk in 2013

Nederland stevent dit jaar af op recordaantal faillissementen van 12.816. Dat is ruim 6 procent meer dan in 2012. Mogelijk bracht tweede jaarhelft trendbreuk, meent Faillissementsdossier.nl.

Trefwoorden: #Antonie Kerstholt, #bankroet, #economie, #faillissement, #Faillissementsdossier, #Faillissementsdossier.nl, #record

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.NL - In december zullen volgens de voorlopige cijfers 781 bedrijven en instellingen bankroet gaan. Dat is het laagste aantal sinds juli 2011, stelt Faillissementsdossier.nl. In juli 2013 bedroeg dat aantal nog 1.201.

In de hele tweede helft van het jaar was er overigens sprake van een gestage daling. Deze daling kan op een trendbreuk wijzen

"De kans dat het aantal faillissementen volgend jaar over de volle breedte weer extreem gaat groeien is klein", meent econoom en faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt. "In veel sectoren zoals in de bouw zijn de zwakste broeders inmiddels weggevallen. Er is een nieuw natuurlijk evenwicht ontstaan."

Maar in bepaalde sectoren blijven pieken tot de mogelijkheden behoren. Kerstholt: ‘Ben je bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de binnenlandse consumptie, dan houd je het als bedrijf voorlopig zwaar.’

Over geheel 2013 kregen vooral de detailhandel en de automatiseringssector het zwaar te verduren. Het aantal winkels dat failliet ging steeg met een kleine 20 procent tot ruim duizend, het aantal ICT-bedrijven met 37 procent tot 353.

Sectoren die de voorbije jaren sterk getroffen werden door de crisis, zoals bouw, horeca en transport, zagen het aantal faillissementen in 2013 stabiliseren. Kennelijk is daar inmiddels nieuw evenwicht bereikt, besluit Faillissementsdossier.nl.


(Bert Belmans)