• 17/12/2013

Nederlandse Brandwonden Stichting koopt 3D-printer om kraakbeen te groeien

Nederlandse Brandwonden Stichting schaft zich dankzij 3M's Grote Gift 3D-printer aan om mallen te printen waarin oorschelpen en neusvleugels op basis van lichaamseigen cellen groeien.

Trefwoorden: #3D printer, #3m, #ALS Liga, #brandwond, #Brandwonden Stichting, #gezondheid, #grote gift, #kraakbeen, #medisch, #onderzoek, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: 3M )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse Brandwonden Stichting is samen met ALS Liga België de gelukkige winnaar van de Grote Gift 2013 van het 3M Fonds.

De Brandwonden Stichting heeft alvast een schitterende bestemming voor de donatie van 27.000 euro: ze wil zich een geavanceerde 3D-printer aanschaffen om een mal te printen waarin kraakbeen groeit uit kraakbeencellen en stamcellen van de patiënt.

In het laboratorium zijn artsen en onderzoekers van het Brandwondencentrum Beverwijk en VU Medisch Centrum in Amsterdam daar naar verluidt al in geslaagd.

"Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug'', legt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos uit."Om dat probleem in de toekomst op te lossen, proberen we met lichaamseigen cellen nieuw kraakbeen te vormen."

"Daarvoor is een 3D-printer cruciaal. Daarmee kunnen we een biologisch afbreekbare mal maken waarin het nieuwe kraakbeen in de juiste vorm kan groeien.''

De geprinte mal wordt onderhuids aangebracht bij de patiënt. Het nieuwe kraakbeen kan hierin in de juiste driedimensionale vorm groeien tot een nieuw lichaamsdeel.

Met een nieuwe oorschelp of neusvleugels kunnen ernstig verminkte brandwondenpatiënten beter horen of ademen. Daarnaast biedt een oor of neus functionele voordelen, voor bijvoorbeeld brildragers.

De Belgische laureaat, ALS Liga België, is een patiëntenvereniging voor mensen die lijden aan Amyotrofe Laterale Sclerose, een ongeneeslijke en dodelijke zenuwspierziekte die het lichaam van de patiënt volledig aftakelt.

Directeur Evy Reviers: "Het is fijn dat er nu extra budget is voor het financieren van ons wetenschappelijk onderzoek."


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De Grote Gift werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt aan een goed doel in Nederland en voor de eerste keer in België. Het totaalbedrag van 81.000 euro bestaat uit een gift van 50.000 euro van 3M, aangevuld met de opbrengst van de sponsor-wielertocht Biking to Brussels door 3M-medewerkers en andere inzamelingsacties. Aanvankelijk waren er 118 goede doelen die met stemmen van hun eigen achterban een plek in de finale probeerden te bemachtigen.


OP DE FOTO
Van links naar rechts: Ernst Jan Bos ( Nederlandse Brandwonden Stichting), Marjorie Holtus, Patrick Rogiers (MD 3M Benelux), Nicole van Gemert (Bont voor Dieren) en Jeroen Stomphorst.