• 18/12/2013

Opnieuw ’aanzienlijke’ olievonst voor BP in Golf van Mexico

BP meldt opnieuw een 'aanzienlijke' olievonst in de Golf van Mexico. In dezelfde regio ontdekte het in de paleogene laag eerder al tweemaal olie.

Trefwoorden: #bp, #ConocoPhillip, #energie, #gila, #golf mexico, #golf van mexico, #kaskida, #olie, #olievonst, #proefboring, #tiber

Lees verder

Nieuws

( Foto: BP )

ENGINEERINGNET - Het olieconcern deelt het Gila-project via een in 2003 verworven lease-contract met ConocoPhillips, maar is er wel de grootste aandeelhouder van. BP boort samen met diverse partners al sinds de jaren vijftig naar olie in de Golf van Mexico.

Gila bevindt zich ongeveer 450km ten zuidwesten van New Orleans, waar de Golf ongeveer 1,5km diep is. De olie werd, net als bij twee eerdere ontdekkingen, Kaskida in 2006 en Tiber in 2009, aangetroffen in een paleogene laag op een diepte van zowat 9km.

Verder onderzoek is naar verluidt nodig om de omvang en mogelijk commercieel interessante exploitatie van het veld te beoordelen.

Exploratie op grote diepte kent, vooral sinds geleden, zowel voor- als tegenstanders. Diepzeeboringen tasten de grenzen van het menselijke vernuft af om technologie te ontwerpen waarmee proefboringen en exploitatie op een gecontroleerde en veilige manier kunnen uitgevoerd worden.

Dat de grens van het eigen kunnen al eens verkeerd ingeschat wordt, bewijst de grote olieramp met BP's platform Deepwater Horizon nu 3,5 jaar geleden, overigens in dezelfde regio.


(Bert Belmans)