• 19/12/2013

De evolutie van Europese 'interoperabele' wegentolsystemen – column

Katya Atanasova van Shell licht lancering van Europese REETS-project, de 'Regional European Electronic Toll Service', toe. Hoe plukt de fleetowner nu al de vruchten?

Trefwoorden: #EETS, #fleetowner, #logistiek, #REETS, #tolsysteem, #transport, #vervoer

Lees verder

Columns

( Foto: Shell )

ENGINEERINGNET - In 2004 publiceerde de Europese Commissie de richtlijn 2004/52/EC die alle EU-lidstaten verplichtte om tegen oktober 2012 de nodige wettelijke, commerciële en technische structuren te installeren om tot één EETS (European Electronic Toll Service – Europees elektronisch wegentolsysteem) te komen.

Doel van de richtlijn was ervoor te zorgen dat elk transportvoertuig slechts één enkel wegentolbetaaltoestel nodig zou hebben om overal in Europa wegentol te kunnen betalen.

Helaas
De verwachting dat alle lidstaten erin zouden slagen alle voorwaarden te scheppen voor één EETS, bleek onrealistisch te zijn. Er was te weinig ondersteuning voor de markten om tijdig de vereiste infrastructuur te implementeren.

Slechts enkele landen slaagden erin regionale akkoorden te sluiten en het met twee of drie buurlanden eens te geraken over één toestel. We denken aan het 'TOLL-2-GO'-schema voor Duitsland en Oostenrijk, of de interoperabiliteit tussen Frankrijk, Spanje en Portugal.

De rest van Europa bleef honkvast bij nationale betaalsystemen voor wegentol, elk met een eigen boordtoestel dat niet compatibel is met andere systemen.

In september 2012 kon de EU-commissie alleen maar besluiten dat een nieuwe stapsgewijze aanpak nodig was om het oorspronkelijke doel te bereiken.

REETS – de nieuwe aanpak
De EU-commissie erkende dat interoperabiliteit het best gedijt via een regionale aanpak die focust op de belangrijke transportcorridors door Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Polen. Hieruit volgde in de zomer van 2013 de lancering van het REETS-project (Regional European Electronic Toll Service).

Het REETS-project wil op basis van de ervaring van genoemde pilootlanden een gezamenlijke structuur voor interoperabiliteit over heel Europa definiëren.

Het project wordt gefinancierd door de EC (TEN-T) en geniet steun van ASECAP (Association of Toll Concessionaires in Europe) en AETIS (Association for Electronic Tolling and Interoperable Services).

Het is de bedoeling dat REETS tegen 2016 voltooid is. Daarna moet het proces worden voortgezet met succesrijke aansluiting van andere landen, tot Europa volledige interoperabiliteit bereikt inzake wegentolsystemen.

Wat betekent REETS voor wegtransportvloten?
Het REETS-initiatief zal – zodra het overal ingevoerd is – wegtransportvloten besparingen opleveren dankzij duidelijk lagere directe en indirecte administratie en kosten.

Als alle wegentol wordt betaald met één toestel in plaats van een tiental, verlopen de betalingen ook via één factuur, met alle administratieve voordelen vandien.

Daarnaast zullen fleet-operatoren allicht ook opgelucht zijn zodra ze voor meerdere landen samen slechts aan één provider een huurvergoeding hoeven te betalen.

Begin nu al vruchten te plukken
Zoals al vermeld hebben verscheidene markten nu al infrastructuur geïnstalleerd waardoor fleet-operatoren kunnen profiteren van voordelen van interoperabiliteit in elektronische wegentolsystemen. Het loont daarom wellicht de moeite nu al een interoperabel toestel aan te schaffen als uw vloot geregeld door deze markten reist.

Het is belangrijk om bij de keuze van zo'n interoperabel elektronisch tolbetaaltoestel verder te kijken dan alleen maar zijn vermogen om die functie uit te voeren: is deze functie te integreren met andere oplossingen met toegevoegde waarde?

Alle interoperabele toestellen dienen immers voor diezelfde functie, maar wellicht onderscheidt het ene zich van de rest dankzij de kwalificaties van de brandstofkaart die het ondersteunt en andere geleverde diensten.

En de nabije toekomst?
De komende jaren zal de druk van financiële en milieuaspecten onverminderd een uitdaging blijven voor de fleet-operatoren. Voor bedrijven wordt het daarom almaar belangrijker om ervoor te zorgen dat ze over de juiste producten en infrastructuur beschikken om in de kopgroep te blijven.

REETS biedt u een goede kans om te evalueren welk interoperabel toestel het best geschikt is voor uw bedrijf, en om al meteen vruchten te plukken. Onthoud vooral dat het vermogen van zo'n toestel om te integreren met andere oplossingen die meerwaarde leveren, de sleutel is om het meest te besparen.


(Katya Atanasova)

DE AUTEUR
Katya Atanasova is general manager Marketing bij Shell Commercial Fleet. Shell heeft al een interoperabel toltoestel, waarmee betalingen voor Frankrijk, Spanje, Portugal en de Liefkenshoektunnel in België kunnen gebeuren.