• 19/12/2013

Lanxess maakt balans op van 50 jaar rubberproductie in Zwijndrecht

Balans van vroegere Polysar oogt Indrukwekkend: vervijfvoudiging van capaciteit, 250 miljoen investeringen, 4 miljard kilo geproduceerde rubber of 120 miljoen rubberbalen.

Trefwoorden: #butylrubber, #engineering, #lansess, #polysar, #rubber

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE - De butylrubberfabriek van speciaalchemiebedrijf Lanxess in Zwijndrecht bestaat 50 jaar. De vestiging maakt ter gelegenheid van de festiviteiten de balans op, en die oogt indrukwekkend.

Zo is de afgelopen halve eeuw de jaarcapaciteit vervijfvoudigd tot 150.000 ton. De jongste tien jaar investeerde de groep meer dan 250 miljoen euro: onder meer in de verhoging van de capaciteit, maar ook in de bouw van een nieuwe energiecentrale en in pilootfabrieken.

De teller staat inmiddels op een moeilijk te vatten productiecijfer: ruim vier miljard kilo. Het rubber wordt in balen of blokken van 34 kilo geperst en dat zijn er bijna 120 miljoen. Het gros wordt geëxporteerd. Dat is goed voor ruim 200.000 scheepscontainers.

In 1962 begon het toenmalige Polysar Belgium met de bouwwerken in het opgespoten poldergebied in Zwijndrecht, met 163 werknemers, drie reactoren en een capaciteit van 30.000 ton. In de nacht van 21 november 1963 werd het eerste butylrubber gemaakt.

Sinds 2004 behoort de butylrubberfabriek tot Lanxess, ’s werelds grootste fabrikant van synthetisch rubber.

Eén van de grootste projecten was de bouw van de energiecentrale, de warmtekrachtkoppeling of WKK, die zowel stoom als stroom levert aan de fabriek.

Er zijn ook recente innovatieve projecten, zoals de biologische wasfilter die de vluchtige organische stof chloormethaan uit de afvalgassen verwijdert. Puur bio, want micro-organismen eten en verteren het chloormethaan in een afbraakproces dat geen energie vergt.

Zwijndrecht werkt ook mee aan een nieuwe productietechnologie. Het productieproces is niet alleen complex, maar ook vrij energie-intensief. Temperaturen schommelen er van min 95 tot meer dan 200 graden Celsius.

'Het doel is om op termijn een technologie te ontwikkelen waarbij minder hulpbronnen worden gebruikt, zodat de energie-efficiëntie verbetert en de impact op het milieu verder vermindert', aldus het bedrijf.


(Bert Belmans)

OP DE FOTO
Vlnr: Hans-Jürgen Mick, Hoofd Global Manufacturing van BU Butyl Rubber; Rainier van Roessel, lie van raad van bestuur; Eddy Walraven, managing director Lanxess Rubber nv; Luc Varigas, verkoop.